NÄDALA VAADE ⟩ Terviseuudised, mida pead teadma

PM Tervis
Copy
Mürgistusteabekeskus hoiatab, et kõiki seeni ei tohi koos alkoholiga tarbida.
Mürgistusteabekeskus hoiatab, et kõiki seeni ei tohi koos alkoholiga tarbida. Foto: Shutterstock

Mööduval töönädalal oli taas teemaks vaktsineerimine, sest Eestisse jõudsid kõige uuemad koroonavaktsiinid. Lisaks pakub neli haiglat vaktsineerimist ahvirõugete vastu. 

1. Uuringus ilmnes, mis võimaldab meile pika elu

Duke Healthi tervishoiusüsteemi teadurite uuringu tulemused võimaldavad prognoosida, kas üle 70-aastane inimene elab tõenäoliselt kaks, viis või kümme aastat. Kasutades vanemate uuringute materjale ja rakendades praegusi keerukaid analüütilisi tööriistu, leiti, et pika elu prognoosis kõige paremini füüsilise võimekuse säilimine.

2. Armastuse ja rõõmuhormoon taastab südamelihase infarktist

Teadlased avastasid, et oksütotsiin, mida sageli nimetatakse armastuse ja rõõmu hormooniks, võib aidata infarktist kahjustatud südameid tervendada. Leiti, et neuropeptiid oksütotsiin on võimeline rakukultuurides aktiveerima südame parandamise mehhanisme.

3. Teadlaste sõnul on Aafrikast pärit karm viirus valmis hüppeks inimestele

Aafrika primaatide hulgas leviv Ebola-laadseid sümptomeid põhjustav viiruste perekond võib Colorado Boulderi ülikooli uuringu kohaselt teha hüppe inimestele. Siiani inimeste nakatumisest teatatud ei ole ja pole kindel, millist mõju see avaldaks.

4. Lutsar annab soovituse, milline vaktsiin valida tõhustusdoosiks

Viroloog Irja Lutsar jagab sotsiaalmeedias kaalutlust, missugust kuuest pakutavast Covid-19 vaktsiinist valida tõhustusdoosiks. Viroloogi sõnul oleks kõige parem omikroni BA4/5 sisaldavad vaktsiinid. 

5. Neid seeni ei tohi alkoholiga koos süüa

Eesti metsades leidub erinevaid seeni. Tasub teada, et mitte kõiki neid ei tohi koos alkoholiga süüa. Vältima peaks järgmiseid seeni: tamme-kivipuravik, nuijalg-lehtrik, soomusmampel, mürklid, mõningad heinikulised, kurrel ehk sõrmkübaraseen ja voldiline tindik. Toksilisus ilmneb, kui alkoholi tarbitakse seente söömisega samal ajal või 48–72 tundi pärast eelnimetatud seente söömist.

6. Magneesium võib leevendada levinud häiret

Neuroloog Toomas Toomsoo soovitab, et kui migreeni esineb kuu jooksul neli episoodi või enam, tuleks hakata tegema ennetavat ravi. «Magneesium on hästi talutav, sobib hästi menstruaalmigreenide korral ja ka raseduse ajal võtmiseks,» ütleb Toomsoo.

TASUB TEADA!

Eestis on kättesaadavad kõige uuemad Covid-19 vastased vaktsiinid

Eestis on kättesaadavad omikroni alamtüvede BA.1, BA.4 ja BA.5 vastu loodud vaktsiinid, millega on võimalik ennast vaktsineerida inimestel, kellel on tegemata esimene või teine tõhustusdoos. 

Ahvirõugete vastu vaktsineeritakse neljas haiglas

Ahvirõugete vastast vaktsineerimist teostavad Pärnu Haigla, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Tartu Ülikooli Kliinikum ja Ida-Viru Keskhaigla. Terviseameti hinnangul jätkub 1400 doosist rõugevaktsiinist praegu meie hetkevajaduse katmiseks.

Eestis algab rinnavähi personaalse ennetamise rahvusvaheline uuring

Alates neljapäevast on Eesti naistel vanuses 35–49 võimalus osaleda uuringus «BRIGHT – rinnavähi riski hindamine ja õigeaegne juhtimine». BRIGHT-uuringu eesmärk on testida geeniriskidel põhineva rinnavähi täppisennetuse rakendamise kanaleid ja korraldust Euroopa riikide tervishoiusüsteemis. Uuringus analüüsitakse, milline on naise geneetiline eelsoodumus rinnavähi tekkeks, ning selle alusel antakse personaalsed meditsiinilised soovitused ja võimalused rinnavähi ennetuseks ja varajaseks avastamiseks.

Vaktsiinikindlustuse fondi taotluste menetluse tähtaeg pikeneb

Vaktsiinikindlustuse taotluste suure arvu tõttu pikeneb taotluste menetlemise tähtaeg. Septembri lõpu seisuga on nõuetekohaseid taotlusi esitatud tervisekassale kokku 1154, millest 755 on saadetud hindamiseks ravimiametile. Hinnangu on saanud kokku 285 taotlust ning hindamata on veel 470 taotlust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles