«Muidu tervetel inimestel, kes on ülesöönud või kogenud lühiajalist stressi, lähevad kõrvetised iseenesest üle, kuid võib apteegi käsimüügist soetada kiire toimega maohappesust neutraliseerivaid preparaate ehk antatsiide. Neid saab närimistabletina või lahusena, mis vähendavad maomahla happelisust. Samuti võib tarvitada mehaanilise toimega tablette või siirupeid, millel on kaitsebarjääri tekitav toime, et maosisaldis söögitorru ei valguks,» soovitab Raukas.
Rahvameditsiinist on teada kummelitee, linaseemne lima ja astelpajuõli tarvitamine, sest neil on limaskesta kaitsev ja kerge põletikuvastane toime.
Apteegitoodete leevendav mõju kõrvetistele võib varieeruda mõnest minutist kuni mitme tunnini. Apteeker rõhutab, et kindlasti tuleks kõrvetiste ärahoidmiseks jälgida toitumist, süüa korraga väiksemad toidukogused ja proovida tugevdada vaimset tervist.
«Kui käsimüügi preparaadid ei mõju või on tegemist pikaajalise probleemiga ehk kõrvetised tekivad rohkem kui kaks korda nädalas, kestavad üle kolme nädala, kaasneb isutus, iiveldus, kaal hakkab langema, siis on mõistlik pöörduda perearsti poole, kes määrab maomahla tootmist vähendavat ravimit või vajadusel suunab patsiendi lisauuringutele,» rõhutas Raukas.
Väikesed toidukogused ja muutused menüüs
Kõrvetiste ennetamiseks on apteekri sõnul kõige tõhusam süüa kiirustamata ja väikeste portsjonite kaupa. Vältida tuleks vürtsikaid, hapusid ja rasvaseid toite ning oakohvi, kanget alkoholi, piparmündi tooteid ja šokolaadi. Pärast söömist pole soovitatav kolme tunni vältel lamada ega sporti teha, vältida tuleks tööd, mis nõuab kummargil olemist.