NÄDALA KOKKUVÕTE ⟩ Terviseuudised, mida pead teadma

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Postimehe terviseportaal paini kokku selle nädala kõige olulisemad terviseuudised. 

Gripist moodustus uus, veelgi ohtlikum viirus

Varasemad uuringud on näidanud, et gripiviirus kipub nakatama hingetoru, kurku ja nina, mille tulemuseks on gripisümptomid. Respiratoor-süntsütiaalsed viirusnakkused (RSV) kipuvad nakatama kurgu ja kopsude rakke. Glasgow' ülikooli teadlaste meeskond leidis, et inimese kudedesse koos asetatuna võivad gripiviirus A ja RSV ühineda, moodustades hübriidviiruse. Teadlased kahtlustavad, et hübriid on tõenäoliselt võimeline nakatama laiemat rakkude ampluaad kui kumbki viirus üksi. Sellised infektsioonid võivad potentsiaalselt põhjustada tõsiseid kopsuinfektsioone.

See komponent toidus kaitseb vähi ja südamehaiguste ees

Jaapani teadlased tegid kindlaks, et need, kes sõid kõige rohkem taimset valku teraviljadest, sojaubadest ja juurviljast, elasid kauem ja tervemalt kui need, kes sõid loomset valku. Samuti oli neil väiksem vähi ja südamehaiguste risk. Uuringus osales 70 000 meest ja naist vanusevahemikus 45–74, keda jälgiti 18 aasta vältel.

MRNA koroonavaktsiinidel avastati uus kõrvaltoime

Euroopa Ravimiameti riskihindamise komitee (PRAC) soovitab mRNA vaktsiinide Comirnaty ja Spikevax ravimiteabesse lisada kõrvaltoimena vererohke menstruatsiooni. Komitee leidis, et vaktsiini ja vererohke menstruatsiooni vahel esineb võimalus põhjuslikuks seoseks ning soovitab seetõttu uuendada ravimiteavet.

Tuvastati uus insuldi riskitegu

Iirimaa Galway ülikooli poolt koordineeritud ülemaailmses insuldi riskitegurite uuringus leiti, et ka mõõdukas alkoholi tarvitamine on insuldi riskitegur. Alkoholi mõõduka regulaarse tarvitamise korral suurenes üldine insuldirisk 14 protsendi võrra, kuid hemorraagilise insuldi risk 50 protsendi võrra, isheemilise insuldi risk ei suurenenud. Rohke joomise episoodid suurendasid üldist insuldiriski 39 protsenti, isheemilise insuldi riski 29 protsenti ja hemorraagilise insuldi riski 76 protsendi võrra. Rohke alkoholi pruukimise korral suurenes insuldirisk 57 protsendi võrra kõigi selle vormide puhul.

Alzheimeri tekke võib käivitada levinud harjumus

Griffithi ülikooli teadlased näitasid, et bakterid võivad liikuda läbi nina haistmisnärvi hiirtel ajju, kus selle tagajärjel tekkisid Alzheimeri tõve tunnusmärgid. Haistmisnärv puutub otseselt kokku õhuga ja on lühike tee ajju, mis möödub hematoentsefaalbarjäärist. See on marsruut, mille viirused ja bakterid on kerge vaevaga «välja nuhkinud».

Professor St John soovitab nina limaskesta eest hoolitsemiseks järgida mõningaid lihtsaid samme. «Nina nokkimine ja ninast karvade kitkumine ei ole hea mõte,» ütles ta.

TASUB TEADA

TAI kutsub programmiga «Selge» vähendama alkoholitarvitamist

Esmaspäeval algas tervise arengu instituudi (TAI) teavituskampaania «Selge», millega kutsutakse inimesi üles oma alkoholiga seotud käitumismustreid jälgima ning tarbitavaid alkoholikoguseid vähendama. «Selge» koosneb kaheteistkümnest moodulist, mis sisaldavad harjutusi ja toimetuleku nippe alkoholitarvitamise vähendamiseks kaheksa nädala jooksul. Toetav kasutuskeskkond võimaldab seada endale eesmärke, võrrelda neid hiljem tegelikkusega, pidada alkoholitarvitamise päevikut, tujupäevikut ning kirjutada üles oma kogemusi ja tõhusamaid käitumistavasid.

Pooled Eesti keskealised mehed on ülekaalulised

Enam kui 3000 mehe seas läbi viidud terviseuuring, et pooled keskealised Eesti mehed on ülekaalus ja iga neljas suisa rasvunud. Rasvunute hulgas oli oluliselt sagedamini (vaba)abielus või lahutatud, põhi- või keskharidusega, väikse või väga suure töökoormusega, öötööd ja füüsilist tööd tegevaid mehi. Samuti endisi või igapäevasuitsetajaid ja neid, kes tarvitasid alkoholi tervist ohustavas koguses.

November on meeste tervise kuu ning selle raames kutsub algatus «Pikema Sõpruse Päev» taas Eesti mehi üles leidma aega enda ja oma sõprade jaoks, minnes üheskoos tervist kontrollima ja veetes seejärel ühe meeldejääva päeva.

Riskirühmad saavad gripivaktsiini perearstikeskustest ja apteekidest

Eelmisel nädalal jõudsid esimesed gripivaktsiini tarned perearstikeskustesse ja apteekidesse. Tasuta gripivaktsiin on kättesaadav üld- ja erihoolekande teenusel olevatele inimestele, kõigile üle 60-aastastele, rasedatele, kuni 7-aastastele lastele ning gripi riskirühma kuuluvatele kuni 19-aastastele.

Möödunud nädalal kinnitati taas laboratoorselt neli A-gripiviiruse juhtu. Haigestus ägedatesse respiratoorsetesse nakkustesse 3959 inimest, 36 protsenti kõikidest haigestunutest olid lapsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles