Tassitäis armastatud jooki aitab põletada kaloreid

PM Tervis
Copy
Tassitäis parandab tervist.
Tassitäis parandab tervist. Foto: Shutterstock

Teadlaste sõnul on kohvil otsene mõju pruunile rasvkoele ja kaalule.

Pruun rasv aitab kehal muuta toitaineid energiaks ja reguleerida temperatuuri. Liigsete kalorite tarbimisel tekib aga valge rasv, mis on tervisele kahjulik, vahendab Medical News Today.

Eksperdid on seostanud valget rasva ülekaalulisuse ja ainevahetusprobleemide, sealhulgas diabeediga, aga pruun rasv võib aidata hoida inimestel tervislikku kaalu.

Osa teaduritest on arvanud, et kui aidata valgel rasval muutuda pruuniks, siis hõlbustaks see võitlust rasvumisega.

Kuidas aitab kohv?

Pruun rasv muudab toidu energiaks, aktiveerides valgu UCP1, mis asub pruuni rasvkoe mitokondrites.

Eelnevad uuringud on leidnud seose kohvi tarbimise ja kaalukaotuse, samuti suurema energiatarbimise vahel. Teadlased polnud aga veel uurinud seost armastatud joogi ja UCP1 valgu aktivatsiooni vahel. Professor Michael Symonds Nottinghami ülikoolist uuris asja ja tulemused avaldati teadusajakirjas Scientific Reports.

Esmalt viidi kohviga kokkupuutesse rasva säilitavad rakud ja selgus, et see kergitas UCP1 valgu taset ja suurendas ainevahetust. Sellega kaasnesid pruuni rasvkoe struktuurimuutused.

Mõju uuriti ka inimeste peal. Kasutades termokuvamise tehnoloogiat, otsiti kehas üles pruuni rasvkoe varud ja hinnati nende võimekust toota soojust. Eelnevatest uuringutest oli teada, et pruuni rasva leidub eelkõige kaelapiirkonnas. Pärast kohvi joomist uuriti, kas pruun rasv muutub soojemaks.

Uurijad võrdlesid tassitäie kohvi joojaid nendega, kes tarbisid klaasi vett, ja leidsid, et vaid kohv mõjutab keha pruuni rasvkoe temperatuuri.

Pruuni rasvkoe aktiveerimine parandab kontrolli veresuhkru üle ja tasakaalustab veres rasvade taset, samuti aitavad lisanduvalt põletatud kalorid panustada kaalukaotusesse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles