Alzheimeri eest kaitsevad mõned üllatavad torked

PM Tervis
Copy
Alzheimer toob kaasa erinevate funktsioonide halvenemise.
Alzheimer toob kaasa erinevate funktsioonide halvenemise. Foto: Shutterstock

Täiskasvanueas kaitsepoogitud inimestel on oluliselt väiksem Alzheimeri tekke tõenäosus, ilmnes uues uuringus.

Hiljuti avastasid Texase ülikooli teadurid, et inimestel, kes olid saanud vähemalt ühe gripivaktsiini, oli 40 protsenti väiksem tõenäosus dementsuse kõige levinuma vormi Alzheimeri tekkeks võrreldes vaktsineerimata eakaaslastega, vahendab New Atlas.

«Juurdlesime, kas gripi leid oli spetsiifiline gripivaktsiinile,» ütles Paul Schulz, uuringu üks autoritest. «Uued andmed näitasid, et mitmed täiendavad täiskasvanute vaktsiinid olid samuti seotud Alzheimeri tõve riski vähendamisega.»

Laiaulatuslik tagasiulatuv uuring hõlmas patsiente, kes olid olid kaheksa-aastase jälgimisperioodi alguseks vähemalt 65-aastased. Teadlased võrdlesid kahte sarnast patsientide rühma, millest üks oli vaktsineeritud läkaköha, pneumokoki või vöötohatise vaktsiiniga ning teine vaktsineerimata.

Arvesse võeti ka mõningaid sotsiaaldemograafilisi andmeid ja kaasuvaid haigusi. Selle järel ilmnes analüüsis, et 65-aastastel ja vanematel patsientidel, kes olid saanud läkaköhavaktsiini, oli 30 protsenti väiksem tõenäosus Alzheimeri tekkeks. Vaktsineerimata rühmaga võrreldes oli vöötohatise vaktsiini saanute risk alanenud 25 protsenti ja pneumokokkvaktsiiniga poogitutel 27 protsenti.

Uurijad ütlevad, et leiud rõhutavad vaktsineerimise tähtsust mitte ainult nakkushaiguste, vaid ka ajuhaiguste eest kaitsmisel. Kuigi uuring ei viita põhjuslikule seosele vaktsiinide ja Alzheimeri vahel, on teadlastel hüpotees, miks vaktsineerimine võib aidata haiguse eest kaitsta.

«Me oletame, et vaktsiinidega seotud Alzheimeri tõve riski vähenemine on tõenäoliselt tingitud mehhanismide kombinatsioonist,» ütles üks uuringu kaasautoritest Avram Bukhbinder. «Vaktsiinid võivad muuta seda, kuidas immuunsüsteem reageerib Alzheimeri tõbe soodustavate toksiliste valkude kogunemisele, näiteks suurendades immuunrakkude efektiivsust toksiliste valkude puhastamisel või «lihvides» immuunvastust nendele valkudele, nii et kaasnev kahjustus lähedalasuvatele tervetele ajurakkudele väheneb. Muidugi kaitsevad need vaktsiinid selliste infektsioonide eest nagu vöötohatis, mis võib kaasa aidata närvipõletikule.»

Uuring avaldati ajakirjas Alzheimer`s Disease.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles