NÄDALA KOKKUVÕTE Millised olid kõige olulisemad terviseuudised?

PM Tervis
Copy
Vähirakud
Vähirakud Foto: Shutterstock

Postimehe terviseportaal teeb ülevaate mööduva nädala kõige olulisematest uudistest. 

1. Avastati uus üllatav insuldi riskitegur

Ajakirjas Neurology avaldatud metaanalüüsi kohaselt võib lühiajaline kokkupuude õhusaastega olla seotud suurenenud insuldiriskiga.Metaanalüüs koondas 110 uuringut, mis hõlmasid enam kui 18 miljonit insuldijuhtu. Leiti, et lämmastikdioksiidi kõrgemad kontsentratsioonid olid seotud 28 protsendi võrra suurenenud insuldiriskiga; kõrgemad osoonitasemed olid seotud viieprotsendise tõusuga; süsinikmonooksiidi kasv tõstis riski 26 protsendi ja vääveldioksiidi oma 15 protsendi võrra.

2. Vähidiagnoosiga naistel on tavatult suur kokkupuude just nendega

Uus uuring näitab, et teatud hormoone mõjutavate kemikaalidega kokkupuutel võib olla seos rinnanäärme-, munasarja-, naha- ja emakavähi tekkega, kuna teadlased on leidnud, et selliste vähidiagnoosidega inimestel on kehas märkimisväärselt kõrgemad kemikaalide tasemed. Eelkõige on uuringud näidanud, et naistel, kellel on suurem kokkupuude PFAS-ühendiga, on kaks korda suurem tõenäosus melanoomi diagnoosi saamiseks. PFASi (nimetatakse sageli «igaveseks keemiaks») ühendeid leidub saastunud vees, toidus, veekindlates rõivastes, plekikindlate vaipade ja kangaste peal, samuti levivad need toidupakendite kaudu.

3. Silmad näitavad, kas on pikk Covid

Tavaline silmauuring võib tulevikus paljastada, kas inimesel on pikk Covid. Müncheni tehnikaülikooli meeskond suutis näidata selget seost koroonaviirushaiguse järgse sündroomi ja teatud muutuste vahel silmade veresoontes. Esiteks, arterioolid, ehk väikseimad arterid, olid tervete kontrollrühmaga võrreldes oluliselt ahenenud. Teiseks oli muutunud veenulite, peenete veenide reaktsioon stimulatsioonile valgusega. Kui lasta silma vilkuvat valgust, laienevad veresooned. Pika Covidiga patsientide puhul oli see reaktsioon oluliselt vähenenud.

4. Narkootikumide üledoosist põhjustatud surmade arv on hüppeliselt kasvanud

Uimastite üledoosist põhjustatud surmajuhtude arv on alates 2022. aastast võrreldes sellele eelnevate aastatega hüppeliselt kasvanud. Kui 2020. aastal oli uimastite üledoosidest põhjustatud surmajuhte 31, 2021. aastal 39, siis 2022. aastal registreeriti kokku 80 sellise surma. 2023. aasta esimese kaheksa kuu jooksul on üledoosi tõttu elu kaotanud 84 inimest. Üledoosi tõttu on 2023. aastal augusti lõpu seisuga surnud 63 meest ja 21 naist, kelle keskmine vanus oli 37,5 (17–78). Sealhulgas jäi kuue inimese eluiga vahemikku 17–22 eluaastat. Enim oli surmasid Põhja-Eestis.

TASUB TEADA

Oktoobri keskel saavad riskirühmad tasuta gripivaktsiini

Alates oktoobri keskpaigast on tasuta gripivaktsiin kättesaadav üld- ja erihoolekande teenusel olevatele inimestele, kõigile üle 60-aastastele, lapseootel naistele, kuni 7-aastastele lastele ning gripi riskirühma kuuluvatele alaealistele, kellel on terviseseisundi tõttu suurem risk raskelt haigestuda. Viimase kümne aasta jooksul on gripp nõudnud 424 inimese elu.

Peaasi.ee noortenõustamisele saab nüüd tulla alates 12. eluaastast

Vaimse tervise alast nõu ja tuge pakkuva Peaasjad.ee nõustamisele saavad nüüd registreeruda ka 12–15 aastased, kirjutades meiliaadressile keskus@peaasi.ee. Nõustamine on tasuta ja toimub veebis või kohapeal. Peaasi.ee on senini pakkunud vaimse tervise Peahea nõustamist 16–26 aastastele. Aasta algusest saadik on läbi viidud ligi 2500 nõustamiskorda ligi enam kui 900-le noorele.

Aktiivsöest on seenemürgistuse korral palju abi – kuidas seda aga õigesti kasutada?

Mürgistuse korral on oluline võtta aktiivsütt võimalikult ruttu. Kõige efektiivsem on aktiivsüsi siis, kui seda sisse võtta kuni poole tunni jooksul pärast mürgise aine neelamist. Täiskasvanule vajalik annus on 50 grammi ehk 250 milligrammiseid söetablette peab täiskasvanu sisse võtma 200 tükki. Laste puhul oleneb annus nende kehakaalust. Lapsele tablettide andmise lihtsustamiseks on soovitatav purustatud tabletid segada mõne heamaitselise toidu sisse (nt jogurt või jäätis). Jälgida tuleb seda, et valmis portsjon ei ületaks kogust, mida laps tavaliselt ära süüa suudab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles