NÄDALA KOKKUVÕTE Algas ohtlik gripihooaeg

PM Tervis
Copy
Gripp võib kulgeda raskelt ja põhjustada enneaegseid surmajuhte.
Gripp võib kulgeda raskelt ja põhjustada enneaegseid surmajuhte. Foto: Kristjan Teedema

Sel nädalal sai alguse gripihooaeg, mis kestab tavaliselt oktoobrist aprillini. Gripp on gripiviirusega nakatumisest tingitud nakkuslik hingamisteede haigus, mis võib riskirühmas olevatele inimestele surmavaks osutuda. 

1. Gripp on liikvel, kuidas end kaitsta?

Enamasti on gripil järsk algus kõrge palaviku ja lihasvaluga. Gripp erineb teistest hooajalistest viirustest ka nii pikema ja raskema kulu poolest kui ka tõsise tüsistuste ohu tõttu. Kui enamasti piirdub hooajaline viirus ülemiste hingamisteedega, siis gripp tekitab perearsti sõnul tüsistusena väga sageli kopsupõletiku. Eriti ohustatud on väikesed lapsed ja krooniliste haigustega täiskasvanud ning vanemad inimesed. Gripi haigestumisest hoidumiseks on kõige tõhusam vaktsineerimine. Gripivaktsiin ei anna küll sajaprotsendilist kaitset, kuid vähendab oluliselt raskelt haigestumise tõenäosust.

2. Vererõhku võib kergitada levinud probleem

Vähe und saavatel naistel on suurem risk haigestuda kõrgvererõhuhaigusse, näitas ajakirjas Hypertension avaldatud uus uuring. «Leiud viitavad sellele, et inimestel, kes võitlevad unetuse sümptomitega, võib tekkida hüpertensiooni oht,» selgitas dr Shahab Haghayegh, Brighami ja Harvardi meditsiinikooli teadur. Kogutud andmete kohaselt oli oluliselt suurem risk hüperensiooni tekkeks naistel, kes magasid öösel vähem kui seitse või kaheksa tundi. Samamoodi oli suurem tõenäosus haigestuda hüpertensiooni naistel, kellel oli probleeme uinumisega. Hommikune varane ärkamine ei olnud suurenenud riskiga seotud.

3. Selle joogi joomine võib aidata vähendada diabeediriski

Teed hinnatakse selle kasulikkuse tõttu tervisele, sealhulgas põletike vastu võitlemise, immuunsuse tugevdamise ja kaitse erinevate vähivormide eest. Teadlased väidavad nüüd, et regulaarne musta tee joomine võib vähendada diabeedi tekkeriski peaaegu poole võrra. Värske uuring näitab, et musta tee joojatel on 53 protsenti väiksem risk haigestuda prediabeedi ja 47 protsenti väiksem risk haigestuda II tüüpi diabeeti, võrreldes inimestega, kes kunagi teed ei joo.

4. Lihtne toiming aitab vältida jämesoolevähki

Jämesoolevähk on aina sagedamini esinev haigus, mida diagnoositakse Eestis igal aastal ligi 1000 inimesel. Kuna paljud uued vähijuhud avastatakse endiselt hilises staadiumis. Tervisekassa alustas täna jämesoolevähi sõeluuringu teavituskampaaniaga, milles kutsub 60-68-aastaseid mehi ja naisi tasuta sõeluuringule. «Uuringuga on võimalik leida vähieelsed muutused enne haiguse ja sümptomite tekkimist. Ōigeaegse meditsiinilise abiga saab neid muutuseid edukalt ravida, päästes patsiendi ehmatavast diagnoosist,» selgitas Tervisekassa sõeluuringute teenusjuht Maria Suurna. Tänavu on uuringule kutsutud üle 80 000 ravikindlustatud ja ravikindlustamata naise ja mehe sünniaastaga 1955, 1957, 1959, 1961 ja 1963.

5. Arst soovitab koduseid ravivõtteid viirushaiguste leevendamiseks

Sügis on käes ja järjest rohkem tabavad meid erinevad viirusnakkused, mis põhjustavad nohu, köha või kurguvalu. Rahvasuus nimetatakse neid külmetushaigusteks, kuid neid ei põhjusta külmetamine, vaid mitmesugused viirused. Viirustesse nakatumise riski saab vähendada, kui vältida lähikontakti haigetega, pesta mitu korda päevas hoolikalt käsi, viibida palju värskes õhus ja tuulutada ruume. Tartu Ülikooli peremeditsiini kaasprofessor dr Marje Oona soovitab kurguvalu, köha, nohu ja silmapõletiku leevendamiseks mitmeid vahendeid. Loe täpsemaid soovitusi SIIT.

TASUB TEADA

Emakakaelavähi sõeluuringu kodutesti saab nüüd ka apteegist

Alates oktoobrist saavad sel aastal emakakaelavähi sõeluuringule oodatud naised, kes pole veel uuringul osalenud, küsida endale kodutesti apteegist. Tasuta kodutestimise komplekti on võimalik saada Valga, Viljandi, Võru, Põlva ja Ida-Viru maakonna apteekidest. Ka testi analüüs ja vajalikud lisauuringud on kõikidele naistele tasuta, sõltumata ravikindlustuse olemasolust.Sel aastal on emakakaelavähi sõeluuringul oodatud osalema naised sünniaastaga 1958, 1963, 1968, 1973, 1978, 1983, 1988, 1993.

Paranes hüvitatavate ravimite kättesaadavus

Oktoobris uuenes tervisekassa hüvitatavate soodusravimite loetelu, kuhu lisati ravivõimalusi mitme vähipaikme, migreeni, C-hepatiidi kordusravi ja kasvuhormooni puudulikkuse raviks. Samuti laiendati juba loetelus olevate ravimite rahastustingimusi, mis muudab mitu ravimit kättesaadavamaks.

Oktoobris algas ülemiste hingamisteede haiguste hooaeg

Sellest nädalast algas ülemiste hingamisteede haiguste ehk teisisõnu gripihooaeg. Alates oktoobri keskpaigast on tasuta gripivaktsiin kättesaadav üld- ja erihoolekande teenusel olevatele inimestele, kõigile üle 60-aastastele, lapseootel naistele, kuni 7-aastastele lastele ning gripi riskirühma kuuluvatele alaealistele, kellel on terviseseisundi tõttu suurem risk raskelt haigestuda. Nende seas on lapsed ja noorukid, kellel on näiteks südame-veresoonkonnahaigused, onkoloogilised haigused, immuunpuudulikkus, diabeet või obstruktiivne kopsuhaigus. Tasuta gripivaktsiini saavad ka riskirühma kuuluvad sõjapõgenikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles