Neuroloog selgitab, kas kohvi joomine mõjutab vaimset tervist

PM Tervis
Copy
Mõõdukas kohvijoomine aitab vältida mitut haigust.
Mõõdukas kohvijoomine aitab vältida mitut haigust. Foto: Shutterstock

Kofeiini mõju meie ajule ja vaimule kiputakse alahindama, sest oma eri vormides on kofeiin lihtsalt niivõrd kättesaadav. Confido Sisekliiniku juht ja neuroloog prof Toomas Toomsoo kirjutab, kuidas kofeiini targalt tarbida ja võimalikke kõrvaltoimeid vältida.

Kofeiini tarbimisel võib aga olla nii positiivne kui ka negatiivne mõju, mis sõltub näiteks tarbitavast kofeiinikogusest, vaimse tervise häirete olemasolust, aga ka geneetikast. Nimelt võib väheses või mõõdukas koguses (140–260 mg päevas) kofeiin olla hea meeleolu- ja ärevushäirete korral, madala energiatasemega hetkedel, aga ka depressiivsetel inimestel. Samamoodi võib aga suuremates kogustes (tavaliselt üle 400 mg) kofeiin mõnele ülitundlikule inimesele hoopis kahju teha, eriti kui tal on paanika- või esinemishäire või hoopis bipolaarne häire. Kofeiinitundlikkus võib olla suurem ka neil, kellel on geneetiline eelsoodumus ärevushäire tekkeks.

Kofeiini mõju vaimsele tervisele on individuaalne. Mõni talub kofeiini hästi, teine on sellele tundlikum. Seetõttu tuleb enda kofeiinitarbimist jälgida ja näiteks unehäirete või ärevuse korral seda piirata. Depressiooni korral mõjub kohv väikestes annustes pigem hästi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles