Rinnavähki saab avastada veelgi lihtsamal ja kiiremal moel

Jaana Otsa
, ajakirjanik
Copy
Eestis haigestub rinnavähki igal aastal üle 900 naise ning ligi 25 protsendil juhtudest on haigus avastamise hetkel juba kaugele arenenud.
Eestis haigestub rinnavähki igal aastal üle 900 naise ning ligi 25 protsendil juhtudest on haigus avastamise hetkel juba kaugele arenenud. Foto: Shutterstock

Rinnavähi varajase avastamise võimalused on saanud revolutsiooniliseks tänu teadlaste väljatöötatud uuele süljetestile. Test on kompaktne, taaskasutatav ning võtab aega kõigest alla viie sekundi. Esimesed katsetulemused on siiani näidanud testi usaldusväärsust. 

Florida ülikooli ja Taiwani riikliku Yang Ming Chiao Tungi ülikooli teadlased tuvastavad uue käeshoitava seadme abil rinnavähi biomarkereid kõigest pisikesest rögaproovist.

«Kujutage ette, et meditsiinitöötajad viivad läbi rinnavähi sõeluuringuid kogukondades või haiglates,» kommenteerib UFi keemiatehnika osakonna doktorant ja uuringu juhtiv autor Hsiao-Hsuan Wan. «Meie seade on suurepärane valik, kuna see on kaasaskantav – umbes teie käe suurune – ja korduvkasutatav.» 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles