Toitumisteadlane: Eestis on ülekaalulisuse epideemia

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toitumisteadlane Mai Maser.
Toitumisteadlane Mai Maser. Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht
Tervise arengu instituudi (TAI) kõige värskematel andmetel on Eesti täiskasvanud meeste seas ülekaalulisi 56 ja naiste hulgas 45 protsenti. Toitumisteadlase Mai Maseri arvates võib viimaste aastate arenguid arvesse võttes Eestis rääkida ülekaalulisuse epideemiast.

«Nagu TAI uuring ütleb, on tõepoolest ka Eestis ülekaalulisuse epideemia. Eriti aga saab seda rääkida seoses dünaamikaga. Nimelt on kümne aasta jooksul suurenenud samade näitajate alusel ülekaaluliste naiste hulk 38 protsendilt 45 protsendile ja meestel 43 protsendilt 56 protsendile,» kommenteeris Maser.

Samas märkis ta, et Eesti inimesed on piisavalt teadlikud, et olukorda parandada ja ülekaaluga edukalt võidelda. «Meie  inimesed on niivõrd haritud, et teavad, mis on tervislik. Kuid nüüd on aeg seda ka hoolikalt jälgima hakata, kui varem pole nii hoolas olnud a`la mind see ei puuduta!»

Liigse kehakaaluga võitlemiseks soovitas Maser eelkõige jälgida toiduvalikut ja vaadata, mida poes toidukorvi pista, mida mitte. Oluline on ka korralikult valmistatud toitude eelistamine võileibadele ja muudele nii-öelda peost-suhu toitudele. Püstijalu ja kiirelt süües kaob taju, millal kõht täis saab.

Magusad joogid ja alkohol tasuks samuti joomata jätta, sest sellest on ainult pahandust ja tühje kaloreid, õpetas Maser.

Üks võtmeteguritest on kindlasti ka liikumine, mis aitab tugevdada keha ja vabaneda stressist. Liikuma peaks iga päev 30 minutit, veel parem kui tund. «Valikuid on palju ja iga ilma puhuks. Järjekindlus on võtmesõna. Ei piisa, kui kord nädalas meenub näiteks rattaga sõitma minna!»

Neil, kel tervis ülekaalulisuse tõttu juba käest läinud, soovitas Maser pöörduda perearsti poole. Seal saab teha vajalikud analüüsid ja arst nende põhjal täpseid nõuandeid jagada. Kergema ülekaalu puhul saab abi ka toitumisnõustajatelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles