Eesti osaleb käte hügieeni päeva tähistamisel

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti tervishoiuasutused osalevad tänasel kätehügieeni päeva tähistamisel.
Eesti tervishoiuasutused osalevad tänasel kätehügieeni päeva tähistamisel. Foto: Sille Annuk
Viis Eesti tervishoiuasutust võtavad täna osa ülemaailmse käte hügieeni päeva tähistamisest. Algatuse eesmärk on parandada tervishoiutöötajate käte hügieeni ja vähendada nii nakkuste levikut.

Eesti Õdede Liidu tegevuskordinaatori Ulla Raidi sõnul on käte hügieeni järgimine tervishoius väga oluline, kuna mikroobide ülekanne toimub enamasti personali ja patsiendi või tema lähedaste käte kaudu. Asjakohase hügieeniga on seda aga kuni 30 protsendi ulatuses võimalik ennetada.

Põhjuseid, miks hügieenireegleid siiski eiratakse, on mitmeid. «Uuringud on kinnitanud, et tervishoiutöötajate käitumist käte hügieeni reeglite täitmisel mõjutavad nahka kuivatavad kätepesuvahendid, paberkäterätikud, vähene arv kraanikausse ning personali- ja ajapuudus,» rääkis Raid ja lisas, et oluline mõju on ka kolleegide käitumisel.

Samas pole Eestis olukord kõige hullem. Tervisekaitseinspektsiooni haiglanakkuste peaspetsialist Linda Jõe sõnul võib isegi heameelt tunda, sest kõik Eesti haiglad on saanud asjakohased käte hügieeni juhendid.

«Alles hiljaaegu valmisid asjakohased käte hügieeni juhendid ka Eesti hooldekodude jaoks. Lasteaedadele jagati  faktilehti piisknakkuste kohta sel kevadel,  kus selgitati põhjalikult käte hügieeni rolli piisknakkuste leviku vältimisel,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles