Uuring: enneaegsete beebide suremus Rootsis väheneb

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis jääb üha enam enneaegseid beebisid elama
Rootsis jääb üha enam enneaegseid beebisid elama Foto: CLAUDIA DAUT/REUTERS

Rootsis läbi viidud uuring näitab, et isegi äärmiselt enneaegselt sündinud laste seas on tänu arstiabi arengule üha rohkem ellujääjaid.

Rootsis jääb 22.-26. rasedusnädalal elusana sündinud beebidest ellu umbes 70 protsenti, ehkki paljud neist kannatavad hiljem tõsiste tervisehädade käes, kirjutab

BBC News

.

Uuringus vaadeldi kõiki aastatel 2004-2007 sündinud Rootsi lapsi, kes tulid ilmale enne 27. rasedusnädalat. Vastsündinute suremus oli nende seas 45 protsenti, mis tähendab, et enam kui pooled 1011 beebist jäid elama. Ülejäänud lapsed surid enne sünnitust, selle ajal või kohe pärast sündi.

Aasta aega kestnud uuringu lõpus oli seitsmesajast sünnituse käigus ellu jäänud lapsest elus 70 protsenti, mida on tunduvalt rohkem kui seni tehtud samalaadsetes uuringutes.

Kõige kõrgem oli suremus 22. rasedusnädalal sündinud laste seas, kellest vaid kümnendik oli elus ka aastavanusena. Nii vanaks elas viis last viiekümne ühest, kuid neljal neist esines ränki terviseprobleeme.

23. rasedusnädalal sündinutest sai esimest sünnipäeva tähistada juba 53 protsenti ja 26. nädalal sündinutest 85 protsenti. Raskeid tervisehädasid esines neist pooltel.

40 protsenti intensiivraviosakonda viidud laste surmajuhtumitest olid seotud arstide otsusega intensiivravist loobuda, kuna lapse väljavaated ellujäämiseks olid väga tagasihoidlikud. Uurijad märkisid, et intensiivravi lõpetamise otsus ei tohiks põhineda ainult beebi ellujäämise tõenäosusel. Samas rõhutasid nad, et ei leia, et kõiki väga enneaegselt sündinud lapsi iga hinna eest elus hoida tuleks.

«Me ei leia, et iga hinna eest sekkuda tuleks,» sõnas uuringut juhtinud doktor Karen Marsal Lundi Ülikoolist.

«Meil pole lõplikku vastust. 22. nädalal sündinute ellujäämise tõenäosus on loomulikult väga väike, aga 23. nädalal on tulemused palju paremad. Prognooside tegemiseks ei piisa aga ainult raseduse kestusega arvestamisest,» ütles Marsal.

Varem Suurbritannias tehtud uuring EPICure näitas, et väga enneaegsetel lastel esineb sageli nii õpiraskusi kui terviseprobleeme nagu kurtus, pimedus ja tserebraalparalüüsi nimeline ajukahjustus, mis põhjustab füüsilise ja mõnikord ka vaimse arengu mahajäämust.

Doktor Marsali sõnul tuleks meditsiinilise sekkumise juures arvestada ka vanemate soove ja majanduslikke faktoreid. Suurbritannias on välja arvutatud, et keskmise enneaegse beebi ravikulud on 1,5 korda suuremad kui õigeaegselt sündinud lapsel.

Enneaegselt sündivate laste hulk on tõusuteel. Näiteks Inglismaal sündis 2006. aastal enne õiget aega seitse protsenti kõigist lastest, 2007. aastal aga juba 8,6 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles