Miks praegused infarktivastased ravimid sageli ei tööta

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Corbis/Scanpix

Taani teadlased leidsid, et sageli tähelepanuta jäetud kolesteroolivormi lipoproteiin A kõrge tase veres on paljudel juhtudel infarkti tekke põhjuseks.


Lipoproteiin A tase võib erinevate inimeste veres olla kuni tuhat korda erinev. Selle põhjuseks on peamiselt geneetilised iseärasused, kirjutab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Lipoproteiin A tasemele ei oma mingit mõju paljud ravimid, mida kirjutatakse inimestele välja just infarkti tekkeriski vähendamiseks. Nende hulka kuuluvad näiteks Pfizeri Lipitor ja Astra Zeneca Crestor, mida reklaamitakse kui ravimeid, mis alandavad nn. halva kolesterooli taset veres.

Kopenhaageni ülikooli haigla teadlaste uurimus avaldati ajakirjas Journal of the American Medical Association. Teadlased leidsid, et kõrge lipoproteiin A tasemega inimesed said infarkti kaks kuni kolm korda sagedamini nendest, kelle lipoproteiin A tase oli madalaim. «Näitasime, et lipoproteiin A põhjustab infarkte,» ütles uurimust juhtinud Borge Nordestgaard Reutersile.

«Uurimus võib näidata, miks praegused kolesteroolitaset alandavad ravimid inimesi tihti ei aita,» ütles Norgestgaard.

Teadlased võtsid vaatluse alla kokku 45 000 inimese andmed, kes on alates 1976. aastast andnud vereproovi, millest määrati ka lipoproteiin A tase. Seejärel jälgiti nende tervist kuni 2007. aastani.

Lipoproteiin A taset võivad mõnevõrra alandada aspiriin ja niatsiin ehk vitamiin B3. Nordestgaard loodab, et ravimifirmad keskenduvad nüüd uue ravimi loomisele, mis võitleks konkreetselt lipoproteiin A kõrge tasemega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles