Uimastiennetus­ ootab ettepanekuid

Kertu Kula
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkomaanid süstivad müüri varjus.
Narkomaanid süstivad müüri varjus. Foto: Karli Saul

Valitsus koostab uimastiennetusprogrammi, et narkootikumide tarvitamine väheneks.
 

«Süstivate narkomaanide arv on viimaste aastate jooksul vähenenud, sellele vaatamata on meil Euroopa Liidu suurim narkootikumide tarvitamisega seotud surmade arv,» ütles siseminister Ken-Marti Vaher. Tema sõnul on oluline, et narkootikumide tarvitamise vähendamisega tegeldaks süsteemselt ja moodustataks ühtne ning tugev meeskond.

Vaheri sõnul on narkomaania vähendamisel põhitähtsusega osaliste, nii riigiasutuste kui ka kohalike omavalitsuste, erasektori, vabakonna ja paljude ekspertide tihe koostöö.


Tallinna Wismari haigla psühhiaatril Jaanus Mummal tuleb uimastisõltlastega kokku puutuda iga päev ning tema arvates on kõige tähtsam see, et inimesel endal oleks soov probleemiga tegeleda.
Mumma leiab, et uimastisõltuvus tekib inimesel palju kiiremini kui alkoholisõltuvus, ning seetõttu peab ta ennetustööd väga oluliseks.

Mumma sõnul on narkootikume lihtne hankida ning seetõttu on kerge sõltuvuse küüsi langeda. Psühhiaatri sõnul peavad sõltuvusse sattunud inimesel olema head ravivõimalused. «Ei tohiks olla nii, et püstitame loosungi ja sõltuvus lõpeb ära – uimastisõltuvus on väga lai probleem,» märkis ta.

Politsei ja piirivalveameti kriminaalpolitsei pressiesindaja Kaarel Kuusk ütles, et politsei registreerib kõige sagedamini narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslikku käitlemist. «Selliseid juhtumeid registreeritakse aastas keskeltläbi 700 ning väikeses koguse käitlemise juhtumeid esineb aastas ligikaudu sadakond,» lisas ta.

Kuuse sõnul sooritavad narkokuritegusid valdavalt noored kuni keskealised mehed ja ta lisas, et sageli jätkatakse seda tegevust ka pärast karistuse kandmist. Politsei püüab aina sagedamini probleemi lahendada nii, et peale narkootilise aine võetakse kurjategijatelt ära ka ebaseaduslikul teel saadud vara ehk kriminaalne tulu – vara kaotamisega muutub kurjategija jaoks risk suuremaks.
Kuusk peab ennetustöö puhul tähtsaks seda, et ei lisanduks uusi narkootikumide tarvitajaid.

«Siin langeb põhiraskus ennekõike kodule ja koolile. Uimastiprobleemi lahendamiseks ei piisa ainult politsei tööst, vaja on laiapõhjalist lähenemist,» märkis Kuusk.

Uimastiennetusprogrammi koordineerib valitsuskomisjon ja sellel on kolm strateegilist suunda: vähendada narkootikumide kättesaadavust, ära hoida narkootikumide tarvitamise alustamist ja aidata senisest efektiivsemalt sõltlastel terveneda.

Uimastiennetuse valitsuskomisjon ootab programmile inimeste ettepanekuid ja tagasisidet 19. augustini.

Ennetusprogrammi eesmärgid aastaks 2016

•    Uimastite kättesaadavuse vähendamine ja kontrolli all hoidmine

•    Sõltuvuse varajane märkamine ning sekkumine

•    Sõltlaste abistamine ja narkomaanide tekitatud kahju vähendamine

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles