Pikk uni suurendab dementseks jäämise riski

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikk uni võib uuringu kohaselt dementsuse teket soodustada
Pikk uni võib uuringu kohaselt dementsuse teket soodustada Foto: AFP / Scanpix
Hispaania uurijad leidsid, et eakatel, kes magavad iga päev üle üheksa tunni, on keskmisest suurem risk dementsuse tekkeks.

Uuringus osales ligi 3300 üle 65-aastast inimest, keda jälgiti kolme aasta jooksul, vahendab Reuters.

Selgus, et neil, kes magasid päevas koos lõunauinakutega üle üheksa tunni, oli ligi kaks korda suurem dementseks jäämise tõenäosus kui eakaaslastel, kes magasid seitse tundi.

Seos jäi püsima ka siis, kui arvesse võeti muid dementsuse teket mõjutada võivaid tegureid nagu suitsetamine, alkoholi tarbimine, vanus ja haridustase.

Uurijad oletasid, et võib-olla annavad suurenenud unevajadus ja väsimus märku juba tekkinud, kuid varases staadiumis olevast dementsusest.

Teise võimaliku seletuse kohaselt on suurenenud unevajadus põhjustatud muudest terviseprobleemidest ning just need soodustavad dementsuse väljakujunemist. Näiteks võib uneapnoe nimeline haigus, mis põhjustab magamise ajal hingamiskatkestusi, tekitada nii väsimust kui ka mõtlemise ja mälu halvenemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles