Vähk ründab uuesti pigem suurema tihedusega rindu

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikese tihedusega rindade puhul ei pruugi kiiritusravi olla vajalik.
Väikese tihedusega rindade puhul ei pruugi kiiritusravi olla vajalik. Foto: AFP / Scanpix

Teadlased kinnitavad, et naistel, kes on kord rinnavähki põdenud ja kel on suurema tihedusega rinnad, esineb suurem tõenäosus uuesti vähki haigestuda.


Naistel, kel suurema tihedusega rinnad, on rinnavähi naasmiseks neli korda suurem soodumus kui väiksema tihedusega rindade omanikel, vahendab

BBC

.

Kui suurema tihedusega rindade puhul soovitavad Kanada teadlased vähiraviks kasutada kiiritust, siis väiksema tihedusega rindade puhul võib sellest pääseda.

Uurijad vaatasid läbi 335 haiguslugu, mille käigus tehti operatsioon agressiivse rinnavähi raviks ning kus oli olemas ravieelne rinnaröntgen.

Patsientide rinnad kategoriseeriti vastavalt tihedusele: kas väikese, keskmise või suure tihedusega.

Suurema tihedusega olid rinnad just noorematel naistel. Selle grupi naiste rinnavähi naasmise risk oli tunduvalt suurem.

10-aastase perioodi vältel oli nende risk vähi naasmiseks 21 protsenti ning naistest, kellel olid kõige väiksema tihedusega rinnad, esines vähi tagasituleku riski viiel protsendil.

Rohkem kui kümme aastat pärast ravi olid numbrid veelgi erinevamad. Kui suure tihedusega rindade puhul ilma kiirituseta ravitud naistel esines vähk uuesti 40 protsendil, siis väikese tihedusega rindade puhul polnud mitte ühtki sellist juhtumit.

Uuringu autorid viitasid asjaolule, et väikese tihedusega rindade puhul ei pruugi kiiritusravi vajalik olla, ent suure tihedusega rindade puhul võib sellest aga palju kasu olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles