Tüsedusvastane ravim võib tuua tõsiseid südameprobleeme

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalulangetamisel abistava vahendina kasutatava ravimi tarvitamisega võib kaasneda suurem insuldi- ja infarktioht.
Kaalulangetamisel abistava vahendina kasutatava ravimi tarvitamisega võib kaasneda suurem insuldi- ja infarktioht. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Ravimiamet vaatab üle tüsedusvastase ravimi sibutramiini ohutust, sest on alust arvata, et selle kasutamine tõstab patsientidel tõsiste südamehaiguste riski.

Pea 10 000 patsienti hõlmanud pikaajalisest uuringust ilmnes, et sibutramiini kasutavatel ülekaalulistel ja rasvtõvega patsientidel võib suureneda insuldi- ja infarktioht. Uuringusse kaasati teadlikult patsiendid, kellel oli juba mõni südameveresoonkonna haigus või siis suur risk selle tekkeks. Tavaliselt on sibutramiin sellistele inimesteke vastunäidustatud.

Euroopa Ravimiamet vaatabki praegu üle antud uuringust pärit andmeid, hinnang ravimiga kaasnevatele ohtudele ja sellest saadavale kasule peaks valmima jaanuaris. Siis selgub ka see, kas ravimi müügiloa tingimusi tuleb muuta või see hoopis peatada.

Seniks kutsub amet arste sibutramiini sisaldavate ravimite nagu Lindaxa, Reductil, Sibutril ja Sibutramine Teva määramisel tähelepanelikkusele ja ettevaatlikkusele.

Sibutramiin on tüsedusevastane ravim, mida kasutatakse abistava vahendina kaalualandamise programmis rasvtõvega patsientidel või ülekaaluga patsientidel, kellel esinevad ka teised rasvumisega seotud riskifaktorid, näiteks II tüübi diabeet või düslipideemia.

Allikas: Ravimiamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles