Desinfitseerijad teevad bakterid ravimiresistentseks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Desinfitseerivad vahendid võivad aidata kaasa bakterite muutumisele antibiootikumiresistentseks.


Teadlased teavad, et bakterid võivad desinfitseerivate vahenditega ära harjuda, kuid värske uurimus näitas, et sama protsess võib teha nad resistentseks ka teatud ravimite, seehulgas antibiootikumide suhtes, millega nad polegi kokku puutunud, kirjutab

BBC

.

Iirimaa ülikooli teadlased leidsid, et lisades laboris pseudomonas aeruginosa kultuuridele desinfitseerivat vahendit, muutub bakter resistentseks nii selle vahendi kui ka levinud antibiootikumi tsiprofloksatsiini suhtes.

Teadlaste sõnul suutsid bakterid õppida mikroobe hävitavaid aineid oma rakkudest välja pumpama. Samuti oli kohanenud bakteritel muundunud DNA, mis võimaldas neil vastu panna tsifloksatsiini-tüüpi antibiootikumidele.

Pseudomonas aeruginosa on bakter, mis nakkab kõige suurema tõenäosusega neile, kes on juba tõsiselt haiged. See võib põhjustada suurt hulka erinevaid infektsioone, eriti neil, kel on nõrk immuunsus - näiteks HIV- või vähipatsientidel, samuti raskete põletushaavade, diabeedi või tsüstilise fibroosiga patsientidel.

Desinfitseerivaid vahendeid kasutatakse bakterite leviku tõkestamiseks haiglas, kuid kui bakteril õnnestub ellu jääda ja patsiente nakatada, kasutatakse raviks antibiootikume. Bakter, mis suudab vastu panna mõlemale korraga - nii desinfitseerivale vahendile kui ka ravimile - on haigla patsientide jaoks eriti ohtlik.

Uurimuse autori dr Gerard Flemingu sõnul on eriti murettekitav just see, et bakter omandab vastupanuvõime antibiootikumidele ilma nende endiga kokku puutumata.

Üks teine tänavu avaldatud Euroopa Liidu aruanne rõhutas desinfitseerivate vahendite mõistliku kasutamise tähtsust bakteri resistentseks muutumise riski vähendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles