Kodus joojad valavad endale liiga palju alkoholi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed valavad endale klaasi rohkem alkoholi, kui nad seda arvavad tegevat.
Inimesed valavad endale klaasi rohkem alkoholi, kui nad seda arvavad tegevat. Foto: Caro / Scanpix

Enamik inimesi, kes joovad kodus kangeid alkohole, valavad klaasi tunduvalt suurema koguse jooki, kui seda tehakse baaris.


Suurbritannias 600 inimese seas läbi viidud uuring näitas, et keskmiselt valab inimene endale 38 ml kanget jooki võrreldes baaris saadava tavapärase 25 milliliitriga, kirjutab

BBC

.

31-50 aastased inimesed olid kõige heldemad, valades endale keskmiselt 57 ml alkoholi.

Inimene, kes arvab, et ta joob nädalas 7,5 ühikut alkoholi, joob nende numbrite valguses tegelikult ära 17 ühikut alkoholi.

«Paljud meist naudivad jooki, eriti veel aastavahetusel. Ent väga lihtne on sattuda hoogu ja on murettekitav, kui palju inimesed regulaarselt endale ja oma sõpradele kodus alkoholi valavad,» rääkis Briti tervishoiuminister Gillian Merron.

«Kui sa tahad vähendada selliste haiguste nagu vähi, südamehaiguse ja insuldi ohtu, tuleks valatavatele kogustele suuremat tähelepanu pöörata,» lisas ta.

Detsembri alguses viidi läbi viina, džinni ja viksi testid 600 inimese peal Londonis, Liverpoolis ja Põhja-Shieldsis.

Kodus regulaarselt joovatel inimestel vanuses 18-65 aastat paluti klaasi valada tavapärane kogus alkoholi, mis nad endale ka kodus valaksid.

Kui klaasi paluti valada ühe mõõtetopsi jagu ehk 25 milliliitrit alkoholi, valati keskmiselt 38 ml. Suurim kogus küündis 182 milliliitrini. Mehed valasid enda klaasi oluliselt rohkem - 43 ml võrreldes naiste 32 ml-ga.

«On murettekitav, kui halvasti inimesed endale valatud alkoholikogust hindavad, eriti veel olukorras, kus kodus juuakse üha rohkem,» rääkis professor Ian Gilmore Briti Kuninglikust arstikoolist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles