Ülekaalulisus ja alkohol panevad maksale topeltpõntsu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaks enam kui miljonit Suurbritannia meest ja naist hõlmanud uurimust näitasid, et liigne kehakaal ja alkohol suurendavad koostoimes maksatsirroosi ja teiste maksahaiguste riski, kirjutab

BBC

.



Oxfordi ülikooli teadlased võtsid vaatluse alla enam kui miljon keskealist Inglismaa ja Walesi naist. Uurimus näitas, et kolmandiku kuni pool ühikut alkoholi päevas tarbivatest naistest haigestub viie aasta jooksul maksatsirroosi sõltuvalt kehakaalust kas 0,8 või üks tuhande kohta - esimesel juhul on tegemist normaalkaalus naiste, teisel juhul ülekaalulistega.

Kui naine tarbib 2,5 ühikut alkoholi päevas, on tema tõenäosus maksatsirroosi väljakujunemiseks järgneva viie aasta jooksul normaalkaalu puhul 2,7 tuhandele ja ülekaalulisuse puhul viis tuhandele.  

Nii selgus, et ülekaalulisus või rasvumine suurendab maksatsirroosi tekkeriski.

Teises uurimuses vaadeldi enam kui 9000 Šotimaa meest. Rasvunud mehi, kes tarbisid vähemalt 15 ühikut alkoholi nädalas, ohustas kõrgeim maksahaiguste risk - pea 19 korda kõrgem kui saledaid mehi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles