Suguhaiguste testi saab ka kodus teha

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Aadressil testikodus.ee saab internetist tellida mitmesuguste suguhaiguste teste ning seejärel saadetakse koju proovivõtmise komplekt, kirjeldas Terevisioonile antud intervjuus Quattromed HTI Laborid OÜ laboratooriumi arendusjuht Kai Jõers.


«Inimene võtab ise proovi ja saadab laborisse, tulemused saab aga kätte kodulehelt ning ei pea kartma, et keegi teine neid näeb, sest selleks tuleb sisse logida,» rääkis Jõers, lisades, et inimese nime keegi ei näe, testivastus tuleb koodiga.

Tema sõnul on testitulemuste juures alati kirjas ka soovitus minna arsti juurde ning sel viisil loodetakse tuua kontrolli ka need, kes muidu regulaarselt arsti juures ei käi, vahendab ERR Uudised.

Eesti Seksuaaltervise Liidu juhatuse esinaine Mairi Kaha ütles, et tema hinnangul on süsteem hea, kuna haiguskahtlusega inimene saab testi tehtud - kuna väiksem kaebus kaob ise, jõutakse arstile sageli siis, kui suguhaigus on juba kaugele arenenud ja seda on teistele levitatud.

Kuigi viimastel aastatel on suguhaigustesse haigestumine vähenenud, on tema sõnul klamüdioos ja gonorröa noorte seas siiski päris laialt levinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles