Rattasõit aitab kõige paremini soovkaalus püsida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulistel keskealistel naistel aitab rattasõit kõige kergemini kaalu langetada ja soovkaalus püsida.
Ülekaalulistel keskealistel naistel aitab rattasõit kõige kergemini kaalu langetada ja soovkaalus püsida. Foto: SCANPIX

Võrreldes jalutamise või tempoka kõnniga aitab regulaarne rattasõit tugevalt ülekaalulistel naistel kergemini kehakaalu langetada ja liigsetest kilodest hoiduda, selgus ajakirjas Archives of Internal Medicine avaldatud uuringust.

Isegi viieminutilisel igapäevasel rattasõidul oli kehakaalule positiivne mõju. Tulemused olid seda püsivamad, mida rohkem naine nädalas rattasõidule pühendas.

16 aastat kestnud uuringus osales 18 414 naispõetajat, kes 1989. aastal olid 25-42-aastased. 39 protsenti väitis end tegelevat kõnnitreeningutega, kuid vaid 1,2 protsenti sõitis päevas rattaga kauem kui pool tundi. Muutusi naiste kehakaalus jälgiti kuni aastani 2005.

Naised, kes 1989. aastal alustasid tempoka kõnni treeningutega ja lisasid poole tunni kaupa treeningkoormust, võtsid 12 nädalaga kaalust alla keskmiselt kaks kilo. Teine rühm katsealuseid, kes alustas rattaga sõitmist, langetas samal perioodil kehakaalu keskmiselt poolteise kilo võrra. Kolmandal rühmal, kelle füüsiline aktiivsus piirdus vaid jalutamisega, ei õnnestunud vabaneda ühestki liigsest kilost, nemad võtsid hoopis 0,06 kilo juurde.

Uuringus osalenud naisi 16 aastat hiljem taas uurides selgus, et isegi nendel naistel, kes 1989. aastal rattasõiduga ei tegelenud ja kes 2005. aastaks olid rattaga kõikide nende aastate jooksul sõitnud keskmiselt 5 minutit päevas, oli 2005. aastal õnnestunud püsida enam-vähem samas kaalus mis 16 aastat tagasi.

Mida ülekaalulisem oli naine, seda rohkematest liigsetest kilodest õnnestus tal rattasõiduga vabaneda ning seda kergem oli tal rattasõiduga soovkaalu säilitada

Tempoka kõnni ja jalutamisega tegelenud katsealuste tulemused ei olnud ülekaalulistel naistel nii märkimisväärsed.

Harvardi Meditsiinikooli uurijad oletavad, et ülekaalulistel on rattasõiduga kergem tegeleda kui käimisega: see koormab vähem liigeseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles