Väljakutse: 53 maratoni 53 päevaga

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amy Hughes
Amy Hughes Foto: Facebook

26-aastane Suurbritanniast pärit sporditerapeut Amy Hughes on otsustanud end tõeliselt proovile panna, joostes 53 päeva jooksul 53 maratoni.

Praegune maailmarekord järjestikuses maratonijooksmises on 500 maratoni 500 päevaga, millega sai hakkama hispaanlane Ricardo Abad. Ameeriklane Dean Kanarzes jooksis aga 50 päeva jooksul 50 maratoni 50 eri osariigis, kirjutab Shape.com.

«Ma tahtsin joosta viiekümnes Suurbritannia linnas, kuid pärast seda, kui lugesin, et seni püstitatud rekord on 52 linna, pidin ma proovima seda rekordit purustada,» ütles Amy Hughes, kes on oma elu jooksul jooksnud nii mõnegi maratoni, muu hulgas Londoni maratoni juba kuus korda. Üheks tema eesmärgiks on ka raha kogumine (loodetavasti 53 000 naela ehk ca 66 700 eurot) Isabelle Lottie ühingule, mis kogub raha kolmeaastase Izzy Wynne’i haruldase vähkkasvaja raviks. 

Hughes on treeninud üle 2000 km väljakutseks, süües umbes kolm korda rohkem kui tavaliselt, joostes mõnel nädalal ligi 113 km ning tehes jõutrenni. Samuti on ta ettevalmistuste käigus proovinud joosta kolm maratoni kolmel järjestikusel päeval. 

Kuid mõned eksperdid arvavad, et eesmärk, mille Hughes on endale püstitanud, on natuke liig. NYU Langone meditsiinikeskuse kliiniline treeningufüsioloog Alison Peters ütleb, et ultramaratoonarite puhul on suurimaks ohuks väsimus, mille tõttu hakkab kannatama tehnika, mis võib omakorda viia vigastusteni.

Ta lisas, et ka üldiselt võivad vastupidavusalade sportlased ületreenimisega treenimise positiivse mõju ära nullida ja koguni lühendada oma eluiga. Samuti riskivad nad südamelihase paksenemisega, mis võib viia arütmiate tekkeni. Petersi sõnul piisab ka kolmest maratonist aastas, et tekitada organismile pikaajalist kahju. 

Amy esimene jooks 53-st leidis aset eile Manchesteris. Tema tegemistel saab silma peal hoida Facebooki lehel 53.53marathons.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles