Soome naised sünnitavad aina enam kiirabiautos

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol vastsündinu.
Fotol vastsündinu. Foto: SCANPIX

Soome riikliku poliitikaga suletud sünnitusosakonnad on tinginud selle, et üha enam naisi sünnitab kiirabiautos teel haiglasse.

Helsingin Sanomat kirjutab, et viimastel aastatel on Soomes sünnitushaiglaid aina vähemaks jäänud. Riikliku kava kohaselt suletakse kõik sünnitusosakonnad, kus on vähem kui 1000 sünnitust aastas. See puudutab praegusel hetkel kuut Soome 27st sünnitusosakonnast.

Soome sünnitusosakondade sulgemislaine tõttu on teel haiglasse sünnitamine tõusnud 20 protsenti - 58 000st lapsest 150 sündisid möödunud aastal kiirabiautos.

Ajalehes räägitakse ühe sellise sünnituse läbi teinud ema Heidi Moilaneniga, kelle poeg sündis bensiinijaama parklasse pargitud kiirabiautos, 30 kilomeetrit Oulu ülikooli kliinikumist. Moilaneni teekonna kogupikkus kodust sünnitusosakonda oli 230 kilomeetrit.

Moilanen ütles, et ei soovitaks seda kogemust mitte kellelegi. «Ma üritasin pressida, aga mul polnud ruumi kuhugi oma jalgu panna. Nikastasin põlve välja ja see valutas veel tükk aega pärast sünnitust.»

Hoolimata murettekitavatest trendidest kaitseb Soome tervishoiuinstituut plaani väiksemad haiglad sulgeda. «Väikestes osakondades, mis ei tööta ööpäevaringselt, esineb sünnitusel statistiliselt rohkem surmajuhtumeid. Sündide kokkutoomine suurematesse haiglatesse päästab kaks kuni kolm last aastas,» ütles instituudi kõneisik ajalehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles