Nutirakendus aitab surmavat tõbe avastada

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga naine peaks regulaaselt oma rindu kontrollima.
Iga naine peaks regulaaselt oma rindu kontrollima. Foto: SCANPIX

Nutiseadmetele (telefonid, tahvelarvutid jms) mõeldud rindade kontrolli rakendus BreastTest App  abil saab rinnavähki varaselt avastada.

Eestis haigestub rinnavähki vähiregistri andmetel igal aastal keskmiselt kuni 700 naist, teatas vähiliit. Kahjuks avastatakse ligikaudu veerand rinnavähkidest kaugelearenenud staadiumis. Rinnavähki haigestumine on sage, kuid samas on haigus üsna kergesti avastatav ja varases staadiumis hästi ravitav.

Selleks, et tõsta naiste terviseteadlikkust ja teadvustada rinnavähi varajase avastamise olulisusest, on Eesti Vähiliidu ja Roche Eesti OÜ koostööna valminud nutiseadmetele (telefonid, tahvelarvutid jms) mõeldud rindade kontrolli rakendus BreastTest App

Rakendus on abiks regulaarseks rindade enesevaatluse läbiviimiseks, ning see võimaldab:

·        meeldetuletust igakuiseks kontrolliks

·        rindade kontrolli põhjalike juhiste abil 

·        leitud muutuste salvestamist

Äpp on tasuta ja saadaval  eesti keeles ja allalaetavveebilehelt  www.kasvaja.net.

Rindu peaks kontrollima iga naine alates 20. eluaastatest, et teada, millised on rinnanäärmed tavaliselt, ja märgata muutusi õigel ajal. Tänu regulaarsele enesekontrollile võib naine avastada kiiresti mis tahes muutused oma rinnanäärmetes.

Oluline on märkida, et kõik rindades tekkivad muutused ei ole vähimuutused, sageli osutub tihend täpsemal uurimisel healoomuliseks. Samas ei tohi kaotada valvsust.

Nii Eestis kui mujal maailmas tehakse rinnavähi avastamiseks sõeluuringuid. See tähendab, et teatud vanusevahemikus on kõik riigis elavad naised oodatud rinnanäärmeid kontrollima. Rinnavähki haigestumise risk tõuseb alates 40 eluaastast ja saavutab olulise tõusu 50-60ndates aastates. Eestis kutsutakse uuringule haigekassa poolt kindlustatud naised vanuses 50–62 eluaastat. Seetõttu on rindade kontrollimine sõltumata vanusest rinnavähi avastamise võtmeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles