Koensüüm Q10 aitab südamepuudulikkusega patsiente

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koensüüm Q10 suudab südamepuudulikkusega patsientide haiguse kulgu ja sümptomeid leevendada, näitas uuring.

Koensüüm Q10 (tuntakse ka CoQ10 või ubikinoon-10) on kasvaja.net andmetel organismis esinev ensüüm, mis toimib antioksüdandina ja osaleb raku energia tootmise protsessis. Koensüüm Q10 on rasvlahustuv vitamiinisarnane aine, mida sünteesitakse maksas. Seda leidub ka toidus – lõhes, sardiinis, loomalihas, soojaubades ja spinatis.

Q-Symbio kaheaastases uuringus osales 420 kroonilise südamepuudulikkusega patsienti.  Poolele patsientidest määrati raviks 3x 100 mg koensüümi Q10 päevas, ülejäänud said platseebot. Kõik patsiendid jätkasid samal ajal oma tavapärast südamepuudulikkuse ravi.

Kahe aasta möödudes oli Q10 grupis 43 protsenti vähem surmajuhtumeid kui platseebogrupis. Lisaks oli Q10 grupis 43 protsendi võrra vähem südametervisega seotud komplikatsioone, sealhulgas südamepuudulikkusest tingitud hospitaliseerimisi.

Uuringu juhtivautor, Taani kardioloog ja teadlane ning Kopenhaageni ülikooli haigla südameosakonna peaarst Svend Aage Mortensen, et koensüüm Q10 võib tulevikus klassikaliste ravimite kõrval kroonilise südamepuudulikkuse ravis olulist rolli mängida. Koensüümil Q10 puudusid kõrvaltoimed ning kasu said patsiendid, kes said juba tavapärast südamepuudulikkuse ravi.

Mortensen on sellist ravimeetodit kasutanud juba alates 1983. aastast, kui Kopenhaagenis hakati selle toimeainega läbi viima esimesi kliinilisi uuringuid. Q-Symbio uuring näitas, et koensüüm Q10 suudab südamepuudulikkusega patsientide haiguse kulgu ja sümptomeid leevendada. Uuring avaldati tuntud teadusajakirja Journal of the American College of Cardiology, HEART FAILURE veebilehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles