Ohtlik viirus levib nii suuseksi kui suudluse kaudu

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring pakub täiendavaid tõendeid selle kohta, et inimese papilloomiviirus (HPV) kandub edasi nii oraalseksi kui ka suudlemise kaudu.

HPV edasikandumise viiside üle on teaduskirjanduses palju arutletud. Mõned uuringud on näidanud, et oraalsesse HPVsse võib nakatuda suuseksi kaudu inimesega, kellel on genitaalne HPV. Teised uuringud on näidanud, et see võib edasi kanduda ka oraalse HPVga inimesega suudeldes. Paljud uuringud ei ole aga selliseid seoseid leidnud, kirjutab Medical News Today.

Nüüd ütlevad aga Kanada teadlased, et nende ajakirjas Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention avaldatud uuring pakub täiendavaid tõendeid selle kohta, et HPV võib tõepoolest edasi kanduda nii suuseksi kui suudluse kaudu.

Eduardo Franco Kanada McGilli ülikooli meditsiiniteaduskonna onkoloogia osakonnast uuris oma meeskonnaga HPV esinemist 222 mehe ja nende naispartnerite hulgas. Kõik uuringus osalejad pidid täitma oma seksuaalsuhete ajalugu puudutava küsimustiku, mis sisaldas küsimusi ka selle kohta, kui tihti tegid mehed oma partneritele suuseksi. Lisaks võeti kõikidelt osalejatelt proovid suust, peeniselt ja tupest.

Teadlased leidsid, et 7,2 protsendil meestest oli oraalne HPV. Neist tervelt 28,6 protsendil oli naispartner, kellel oli samuti oraalne HPV-nakkus, 11,5 protsendil oli aga naispartner, kellel oli genitaalne HPV-nakkus. 17,9 protsendil juhtudest olid HPVsse nakatunud mehed, kes olid mittemonogaamses suhtes.

Samuti selgus uuringust, et 2,3 protsenti kõigist meestest oli nakatunud ohtliku HPV 16 tüvega. Kokku oli 33 mehel genitaalse HPV 16 nakkusega partner. Neist 6,1 protsenti olid ka ise nakatunud.

Lisaks leidsid teadlased, et mida rohkem suuseksi mees oma naisele pakkus, seda suurem oli mehe risk nakatuda HPVsse.

Nende meeste hulgas, kelle partneril ei olnud ei oraalset ega genitaalset HPVd, kes olid monogaamses suhtes ega polnud kunagi suitsetanud, HPVd ei esinenud.

Möödunud aastal kirjutas Medical News Today uuringust, mis viitas oraalse HPV võimalikule seosele halva suuhügieeniga. Texase ülikooli terviseteaduste keskuse teadlased leidsid toona, et igemehaigustega inimestel oli 51 protsendi võrra suurem tõenäosus oraalsesse HPVsse nakatumiseks kui  neil, kellel igemehaigusi ei ole.

Inimese papilloomiviirus on kõige levinum sugulisel teel leviv haigus USAs – igal aastal nakatub ligi 14 miljonit ameeriklast.

Kõrge riskiga HPV-tüved – HPV 16 ja 18 – põhjustavad ligi viis protsenti vähijuhtudest maailmas, kaasa arvatud suu- ja kurguvähid. Igal aastal diagnoositakse hinnanguliselt 8400 uut kurguvähi juhtu, mille põhjuseks võib olla oraalne HPV-nakkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles