HIV-positiivne: käin teiega sama maniküürija juures ja ei näe selles probleemi

Hanneli Rudi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maniküürija kohus on hoolitseda, et kliendid teisi ei nakataks.
Maniküürija kohus on hoolitseda, et kliendid teisi ei nakataks. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Ida-Virumaal elav HIV-positiivne naine räägib avalikult, et kuigi ta oma diagnoosi varjab, käib ta regulaarselt ilusalongis protseduuridel.

Jaana (nimi toimetusele teada) sai HIVst nakatumisest teada nelja aasta eest, kui sattus traumaga haiglasse, kirjutab portaal Krazotka. Naine langes pikaks ajaks depressiooni, kuid harjub nüüd oma olukorraga ning mõistab, et HIV ei tähenda surmaotsust. Naise sõnul on selle diagnoosiga  võimalik elada, tuleb vaid oma elu pisut muuta ning võtta haigust ennetavaid ravimeid. Ta elab tervislikult ja unistab emaks saamisest. «Ma olen õppinud sellega elama. Kuigi tõenäosus saada tavaelus nakatuda on nullilähedane, paljud seda ei tea, ja seetõttu hoian oma diagnoosi saladuses,» rääkis ta.

Naine käib  regulaarselt ilusalongides. «Ma käin maniküüris ja pediküüris ja ei näe selles midagi hirmsat – iga meister peab hoolikalt tegema oma tööd ning ei tohi unustada desinfitseerimist,» rääkis ta. Naise sõnul ei kujuta ta seetõttu teistele klientidele mingit ohtu, täpselt samamoodi käib ta ka juuksuris, hamba-ja naistearsti juures. Klientide ohutuse eest peab tema sõnul vastutama meister, kinnitas naine oma maniküüritud käsi näidates.

«Kui maniküürija näiteks vigastab kogemata klienti ja pärast seda jätab vahendid korralikult desinfitseerimata, siis loomulikult on oht nakatuda,» rääkis maniküürija Natalja Junoševa. Immuunsuspuudulikkuse viirus hukub õhus mõne minuti jooksul. Enne iga protseduuri peab meister hoolikalt desinfitseerima vahendeid, puhastama kliendi käsi ja jalgu. Kui neist ohutusnõuetest peetakse kinni, ei tohiks probleeme tekkida. Suurem tõenäosus on ilusalongist saada seenhaigus. Selle vastu on ainult üks lahendus – õige töövahendite ja – koha desinfitseerimine.

«Mitte ükski meister ei tea kunagi täpselt, milline haigus võib olla näiliselt täiesti tervel kliendil. Seetõttu on hooletus desinfitseerimisel ohtlik. Isegi kui tegu on pediküüri- või maniküüriaparaadiga tuleb neid pärast iga klienti desinfitseerida,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles