Masu sundis eestlasi antidepressantidest loobuma

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antidepressant. Illustratiivne foto.
Antidepressant. Illustratiivne foto. Foto: Reuters/ScanPix

Antidepressantide tarvitajate arv Eestis aastail 2008 ja 2009 vähenes, kuid ühe kasutaja kulutused antidepressantidele kasvasid.

Antidepressantide tarvitajate arv suurenes aastail 2004–2007 tasapisi, kuid seejärel vähenes märkimisväärselt. Kui 2007. aastal oli antidepressantide kasutajaid 54 414, siis mullu 50 433, selgus Tartu Ülikooli majandusteaduskonnas kaitstud Katrin Lutsari bakalaureusetööst.

Depressioonisümptomeid on avastatud umbes 11 protsendil eestimaalastest. Aastatel 2004–2009 kasutas aga antidepressante keskmiselt vaid 3,9 protsenti Eesti elanikest. Eestis tarvitatakse antidepressante võrreldes näiteks Põhjamaadega tunduvalt vähem.

Antidepressantide kasutamine suureneb Eestis inimese vananedes keskmiselt kuni 60. eluaastani, mil see taas vähenema hakkab. Naised tarvitavad antidepressante keskmiselt kaks korda rohkem kui mehed. Samas vähenes naiste seas majanduslanguse ajal antidepressantide kasutus tunduvalt rohkem kui meeste seas.

Kulutused depressiooniravimitele on üha kasvanud alates 2005. aastast ning olid mullu 66,2 miljonit krooni. Ühe inimese kulutused jäid keskmiselt 840 krooni kanti.

Antidepressantidele tehtavate kulutuste pidev kasv on Lutsari töö kohaselt seotud mõningate ravimite hindade kasvamisega ning uute kallimate ravimite sisenemisega turule.

Kuigi kliiniliste uuringute käigus on tõestatud, et antidepressantides kasutavate toimeainete vahel ei esine olulisi erinevusi efektiivsuse osas, kasutatakse Eestis aasta-aastalt üha enam uuemaid toimeaineid ning loobutakse vanemate toimeainete kasutamisest.

Uued toimeained on reeglina kallimad ning nende puhul on turul vähe odavaid geneerilisi ravimeid. Nende suurema leviku põhjuseks on tõenäoliselt parem talutavus võrreldes vanemate antidepressantide klassidega, aga ka arstide isiklikud eelistused, mis on mõjutatud lisaks kogemusetele ka ravimifirmade reklaamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles