Teadlased paljastasid toidulisandite liigtarbimisega seotud ohu

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sellest, et me ei saa toidust piisavalt vajalikke mineraalaineid ja vitamiine ning peaksime seetõttu tarbima toidulisandeid, räägitakse kogu aeg. Ent üha enam lisandub teaduslikke tõendeid selle kohta, et liigne toidulisandite manustamine võib olla hoopis tervist kahjustav ja lausa ohtlik.

Ameerika vähiuuringute ühingu selleaastasel kohtumisel arutles dr Tim Byers Colorado vähikeskusest hulga uuringute üle, mis seostavad liigse toidulisandite tarbimise suurenenud vähiriskiga, kirjutab Medical News Today.

Byersi sõnul on loomkatsed toidulisanditega näidanud, et nad aitavad ära hoida vähi teket. Kuid inimestega võib asi olla hoopis vastupidi.

«Me uurisime tuhandeid toidulisandeid ja platseebot võtvaid patsiente kümne aasta jooksul. Me leidsime, et toidulisandid ei ole nende tervisele tegelikult head. Tõtt-öelda soodustasid vitamiinid mõnel juhul vähi teket,» rääkis ta.

Dr Byers viitas ühele uuringule, mis vaatles beetakeratiini toidulisandi mõju inimestele. Uuringu tulemused näitasid, et inimesi, kes võtsid beetakeratiini soovituslikust suuremas koguses, ohustas 20 protsendi võrra suurem kopsuvähi ja südamehaiguste risk.

Lisaks mainis ta teist uuringut, mis seostas foolhappe toidulisandi suurenenud polüüpide hulgaga käärsoolevähiga patsientidel, kuigi just foolhapet on varem seostatud polüüpide arvu vähenemisega.

Dr Byers märkis, et need uuringutulemused ei peaks inimesi vitamiinide ja mineraalide manustamisest eemale peletama, sest õiges annuses on neist tervisele kasu. Probleemid tekivad siis, kui annused lähevad liiga suureks.

Samas lisas ta, et heale, toitvale toidule ei ole aseainet.

Loe vitamiinide ja mineraalainede allikatest ja soovituslikest kogustest Tervise Arengu Instituudi toitumine.ee lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles