Miks me kipume õhtuti liigselt näksima?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Brigham Young ülikooli teadlaste uuring näitas, miks on meil sageli nii raske vastu panna hilisõhtusele snäkile. Nimelt on küsimus selles, kuidas meie aju reageerib toidule erinevatel kellaaegadel.

Uuringu juhtivautor Travis Masterson ja tema kolleegid leidsid, et hilja õhtul reageerib aju toidule vähem aktiivselt, mis tähendab, et me saame sel ajal süües toidust väiksema rahulduse, kirjutab Medical News Today.

Masterson selgitas, et kuna toit ei paku hilisel ajal sama suurt rahuldust nagu muidu, võime me rohkem süüa.

Et jõuda sellisele järeldusele, mis avaldati ajakirjas Brain Imaging and Behavior, võtsid teadlased vaatluse alla 15 tervet naist.

Kasutades funktsionaalset magnetresonantsuuringut jälgisid teadlased katsealuste ajuaktiivsust sel ajal, kui neile näidati madala kalorsusega toitu, nagu puu- ja köögiviljad ning kala, ja kõrge kalorsusega toitu, nagu kommid, jäätis ja kiirtoit.

Ühe korra näidati neid pilte varahommikul (6.30 ja 8.30 vahel) ning ühe korra õhtul (17 ja 19 vahel). Kahe sessiooni vahel oli nädalane paus.

Ootuspäraselt leidsid teadlased, et kõrge kalorsusega toidu puhul ilmnes katsealuste ajus suurem naudinguga seotud aktiivsus kui madala kalorsusega toidu puhul.

Samas leidsid teadlased, et kui toidupilte näidati katsealustele õhtusel ajal, oli vastav aktiivsus ajus nii madala kui ka kõrge kalorsusega toitude puhul madalam kui hommikusel ajal. 

«Me arvasime, et õhtusel ajal ilmneb suurem ajuaktiivsus, sest me kipume sel ajal rohkem üle sööma,» ütles uuringu kaasautor Lance Davidson.

Lisaks leidsid teadlased, et kuigi osalejad väitsid, et polnud õhtul näljasemad kui hommikul, teatasid nad samas, et mõtlesid õhtul toidule märksa rohkem ning tundsid, et oleksid võinud rohkem süüa.

Masterson märkis, et uuringu tulemused on juba aidanud tal endal õhtust näksimist piirata. «Ma ütlen endale: see ei paku mulle ilmselt sellist rahuldust nagu võiks,» ütles ta. «See aitab mul vältida õhtuti liigset näksimist.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles