Testosterooni ootamatu «kõrvaltoime»

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hollandi teadlaste läbi viidud uuringu kohaselt teeb juba imeväike meessuguhormooni testosterooni kogus naised märkimisväärselt vähem sotsiaalseks, kaotades osa nende empaativõimest.

Utrechti ülikooli psühholoogid vaatlesid oma uuringu raames empaativõimet. Empaatia tähendab võimet panna end teise inimese «kingadesse» ja kujutada ette, mida ja miks tema võiks mingis olukorras tunda. Empaatia on see, mis eristab normaalseid inimesi psühhopaatidest. Ning põhjus, miks mehed on naistest sagedamini vägivaldsed, peitub testosteroonis, kirjutab ergo-log.com.

Teadlased tahtsid saada rohkem teada testosterooni ja empaatia vahelise seose kohta ning selleks nad viisid läbi eksperimendi 20 naistudengiga. Igaühele neist anti pool milligrammi testosterooni ning neli tundi hiljem näidati paarisekundilisi videoklippe. Ühes klippides näidati üha süveneva naeratusega nägu ning teises vihase näoilmega nägu, kus emotsioon samuti järjest süvenes.

Teadlased kinnitasid katsealuste näolihaste külge elektroodid, et oleks võimalik jälgida, kas need lihased reageerisid videoklippides nähtule. Elektroodid paigaldati naeratamise ajal töötavale lihasele ja kulmu kortsutamise ajal töötavale lihasele.

Kui inimesed näevad kedagi, kes naeratab, hakkavad nad tavaliselt tahtmatult samuti naeratama. Psühholoogid kutsuvad seda matkimiseks. Mida empaatilisem sa oled, seda rohkem kipud sa koos teise inimesega naeratama. Mõnikord ei pruugi teise inimese kaasanaeratamist väliselt näha ollagi, kuid näolihaste elektriline aktiivsus reedab empaatia olemasolu.

Katse näitas, et testosteroon vähendas naeratamise ajal kasutatava lihase aktiivsust, kui naistele näidati naeratavate nägudega videoklippi. Sama juhtus ka kulmu kortsutamise lihasega vihaste nägudega videoklipi vaatamise puhul.

Kui teadlased küsisid katsealuste käest, kas nad tundsid ennast kuidagi teistmoodi, siis nad eitasid seda. Kuid elektroodid rääkisid hoopis teist lugu: hormoonil oli naistele märkimisväärne toime hoolimata sellest, et selle annus oli imeväike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles