Ravimiamet: rahustite kasutamine ei ole hüppeliselt tõusnud

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahusti Xanax.
Rahusti Xanax. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Eilne ETV saade «Pealtnägija» rääkis meeleoluhäiretest, ravimite tarbimise sagenemisest ja rahustite põhjustatud sõltuvusest. Muu hulgas mainiti, et Eestis on nende ravimite kasutamine hüppeliselt tõusnud, ent ravimiameti statistika näitab, et see ei ole nii.

Andmed näitavad, et sõltuvust tekitavate anksiolüütikumide ehk rahustite kasutamine ei ole järsult muutunud – kasutamise suurenemine on viimase viie aasta vältel olnud keskmiselt kolm protsenti aastas, kirjutab ravimiamet oma Facebooki lehel.

Lisaks on kasutusel ka uinumist soodustavad ravimid, mis on anksiolüütikumidega struktuurilt ja toimelt üsna sarnased, nende kasutamine on tõusnud keskmiselt 7,5 protsenti aastas.

Kõikide ravimite kasutamise üldine tõus on olnud keskmiselt kuue protsendi ringis. Seega rahustite kogukasutamise hüppelisest tõusust rääkida ei saa.

Antidepressantide kasutamine on tõusnud rohkem, keskmiselt kümme protsenti aastas – see on pigem positiivne muutus ja näitab tõenäoliselt seda, et depressiooni tuntakse paremini ära. Antidepressantide kasutamine on Eestis küll suurenenud, ent jääb siiski umbes kolm korda alla Põhjamaadele, seega ei ole põhjust kahtlustada nende liigkasutamist Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles