Vaimse tervise nädal lõpeb messiga

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti töötajate suurim stressiallikas on kliendid
Eesti töötajate suurim stressiallikas on kliendid Foto: SCANPIX

Sel nädalal, 4.-10. oktoobrini tähistatakse Eestis vaimse tervise nädalat, mille raames leiab reedel, 8. oktoobril Tallinna Ülikoolis aset vaimse tervise mess «Tõrjumisest kaasamiseni».


«Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on psüühikahäired vähi- ja südamehaiguste kõrval maailmas järgmine enneaegse surma põhjus, iga neljas inimene maailmas kannatab oma elu jooksul mõne vaimse tervise häire all,» selgitas vaimse tervise nädala aktuaalsust Mari Lipp Tallinna vaimse tervise keskusest.

Ta lisas, et iga seitsmes inimene meie kõrval on pidevalt tõsises pinges või stressis ning skisofreenia all kannatab üks protsenti elanikkonnast.

Vaimse tervise nädala ning selle raames korraldatava messi eesmärgiks on vähendada psüühilise erivajadusega inimeste sotsiaalset tõrjutust Eestis ja tõsta nende endi ning nende lähedaste kaasatust vaimse tervise teenuste kasutamisel ja parandamisel.

Messile on oodatud kõik inimesed, kes soovivad end paremini kurssi viia psüühikahäirete avaldumisvormidega ning sellega, kust vajaduse korral abi otsida.

Ettekannetega esinevad Voldemar Kolga ja Andres Sild, kaasamise playback-teatrit viivad läbi Aivar Simmerman ja Eesti Luguteater. Töötubades saab tutvuda kunstiteraapiliste meetoditega, vaimse tervise teenuste tulemuslikkuse hindamisega ning kaasamise näidetega, kus oma kogemusi jagavad ka Hollandi eksperdid.

Paneeldiskussioonis on mõtteid vahetamas erinevate huvipoolte esindajad, sealhulgas vaimse tervise teenuste tarbijad, pereliikmed ning teenuse osutajad.

Messil saab tutvuda vaimse tervise teenust pakkuvate asutustega ning osta ainulaadset käsitööd, mis tehtud vaimse tervise häirete all kannatavate inimeste poolt.

Vaimse tervise messi korraldab psühhosotsiaalse rehabilitatsiooni ühing koostöös Tallinna vaimse tervise keskusega ning see toimub 8. oktoobril kell 9.00-17.15 Tallinna Ülikooli aulas (Narva mnt 25). Osavõtt messist on kõigile tasuta.

Uusi esmaseid psüühika- ja käitumishäirete haigusjuhte registreeritakse Eestis igal aastal mitukümmend tuhat. Näiteks aastal 2007 oli Tervise Arengu Instituudi andmetel 70 541 uut haigusjuhtu, 2008 aastal aga 67 425.

Vaimse tervise mess toimub vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vastu võitlemise Euroopa aasta ühe programmilise üritusena, seda toetab sotsiaalministeerium ja Euroopa Komisjon.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles