B12-vitamiini vaegus on vastsündinule ohtlik

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu
Vastsündinu Foto: SCANPIX

B12-vitamiini ehk kobalamiini juba üksnes paarinädalasel vaegusel võib olla katastroofiline mõju imiku ajule.

Kõige sagedasemad, kuid kahjuks täiesti mittespetsiifilised B12-vitamiini vaeguse sümptomid on imiku isutus, kaalu- ja kasvupeetus, kõhu­lahtisus, oksetlemine, ikterus, lihashüpotoonia, harvem lihastoonuse tõus, rahutus või letargia, psühhomotoorse arengu peetus või isegi regressioon, krambid ning liigutushäired (treemor, müoklooniad, hüperkineesid), kirjutab Tartu ülikooli kliinikumi lastekliiniku arst-õppejõud Eve Õiglane-Šlik Meditsiiniuudistes.

Aneemia, trombotsütopeenia, neutropeenia või pantsütopeenia, glossiit, ragaadid suunurkades ja silmapilude välimistes nurkades ning naha hüperpigmentatsioon on harvem esinevad sümptomid.

Alates 2015. aastast on võimalik uue vastsündinute sõeluuringuga varakult avastada lisaks hüpotüreoosile veel 19 ravitavat ainevahetushaigust, sealhulgas B12-vitamiini puudulikkust.

B12-vitamiin ehk kobalamiin on vesilahustuv vitamiin, millel on täita mitmeid olulisi rolle meie organismi funktsioneerimisel: B12-vitamiin osaleb nukleiinhapete ja valkude sünteesil, aminohapete, süsivesikute ja rasvade aine­vahetuses. Postnataalses perioodis on B12-vitamiin määrava tähtsusega närvisüsteemi arengus, tema kaasasündinud või omandatud puudus võib ravimata juhtudel põhjustada raskeid arenguhäireid.

Imikul kujunev vitamiini defitsiitsus on enamasti seotud rinnapiima vähese vitamiinisisaldusega tingituna ema B12-vitamiini puudulikkusest. Vitamiini puudulikkus emal võib olla tingitud näiteks taimetoitlusest, kuna vitamiini saab peamiselt lihast, munadest ja piimast; või siis erinevatest maosooletrakti haigustest või pärilikust B12-omastamise puudulikkusest.

Asendusravi kobalamiiniga likvideerib suhteliselt kiiresti hematoloogilised ja ainevahetuslikud muutused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles