Magneesiumipuudust on raske avastada

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spinat ja rohelised köögiviljad sisaldavad palju magneesiumi
Spinat ja rohelised köögiviljad sisaldavad palju magneesiumi Foto: SCANPIX

Mõõdukas või tugev magneesiumivaegus kimbutab neidki, kes sellest ise teadlikud pole ning põhjustab palju kaebusi.

«Magneesium osaleb ligikaudu 300 biokeemilises protsessis ning mõjutab inimorganismis kõike alates südame löögisagedusest kuni lihaste ja hormoonide tööni,» ütles Miami Pikaealisuse keskuse meditsiiniteadlane Danine Fruge väljaandele MedCityNews.

Soovitav päevane annus magneesiumi on naistel 310 kuni 320 milligrammi ja meestel 400 kuni 420 milligrammi, ent vähesed tarbivad ettenähtud hulga.

Levinumad sümptomid magneesiumivaeguse korral on söögiisu langus, iiveldus, väsimustunne, krambid ja tukslemine, tuimus, lihaste ootamatud kokkutõmbed. Kuna sümptomeid on palju ning neid võivad põhjustada ka muud tervisehädad, on magneesiumipuudust raske kindlaks määrata.

«Magneesiumi on tegelikult toidust lihtne omastada, kuid tihti tarbivad inimesed liiga palju just selliseid toite ja jooke, mis magneesiumi kehast välja viivad,» ütles Fruge, «näiteks limonaadid, kofeiin, alkohol ja rafineeritud suhkur.» Alkoholi tarbimine raskendab lisaks ka D-vitamiini imendumist.

Enne toidulisandite ostmist tuleb siiski arstiga konsulteerida ning lisanditest parem variant on süüa magneesiumirikast toitu.

«Toiduga saadavast magneesiumist ei ole organismil võimalik üledoosi saada, küll aga toidulisanditest,» lisas Fruge, «magneesiumi ületarbimine preparaadi kujul võib põhjustada südame arütmiat ja olla eriti ohtlik diabeetikutele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles