Heade inimeste toel saab geenimutatsiooniga noormees abi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taneli füsioteraapiat toetab Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond.
Taneli füsioteraapiat toetab Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond. Foto: Erakogu

Tartu Kliinikumi lastefond asus toetama sügava puudega 18-aastast Tanelit, kes vajab regulaarset füsioteraapiat.

Tanel ei kõnni, räägi ega istu iseseisvalt ning vajab iga toimingu juures kõrvalabi, teatab lastefond. Kuigi poisile on tehtud kõikvõimalikud uuringud, ei ole talle tänaseni suudetud meditsiinilist diagnoosi panna.

Geneetlised uuringud näitavad geenimutatsiooni, mida on varasemalt haigust põhjustavana kirjeldatud maailmas vaid ühel korral ning sellega kaasnes raske arengus mahajäämus ja käitumishäired, millest järeldatakse, et tegu võib olla haigust põhjustava geenimuutusega.

Poisi isa sõnul on Taneli suureks mureks sundasendi tõttu kõverdunud selg ja jalad, mistõttu vajab ta füsioteraapiat palju tihedamalt, kui rehabilitatsiooniplaani järgi riiklikult hüvitatakse. «Rehabilitatsiooniplaan näeb ette füsioteraapiat kuus korda aastas, kuid see ei ole kindlasti piisav. Tema seisundit arvestades oleks kasulik teha seda kaks-kolm korda nädalas,» räägib ta. Seega vajaks poiss lisaks rehabilitatsiooniplaanis ettenähtule veel kahte füsioteraapiaseannsi nädalas.

Varasemalt on Tanel saanud lisafüsioteraapiat tänu Agrenska fondi ning eraisikust annetaja toetusele, kuid tänaseks on need ressursid otsas. Vajadus regulaarseks ja tihedaks füsioteraapiaks aga on säilinud.

«Kolm korda nädalas võimlemine mõjus Tanelile väga hästi ning me tunneme sellest suurt puudust. Loomulikult võimleme me temaga ka ise kodus, kuid professionaalne terapeut on ikka midagi muud. Ka füsioterapeudiga tegutseme me koos, sest Tanel rabeleb palju ja tahab ikka vaadata, mis seal selja taga tehakse. Ta on ka juba 165 cm pikk ja kaalub 40 kg, nii et puhtfüüsiliseltki kulub füsioterapeudil abi ära,» selgitab Taneli isa.

Kuna Taneliga on keeruline mitu korda nädalas ise terapeudi juurde sõita, vajab poiss terapeuti, kes saaks käia tema juures kodus. Selline teenus aga on kahtlemata kallis: üks teraapiaseanss maksab 30 eurot, mis teeb nädalas kahe seansi korral kuu väljaminekuks 240 eurot. Sellise summa tasumine käib perele endale aga üle jõu, mistõttu pöörduti abi saamiseks Lastefondi poole. Fond katab kuue kuu jooksul Taneli füsioteraapia kulud kokku 1440 euro ulatuses, millest 200 eurot tasub Lastefondi vahendusel Tartu linnavalitsus .

Septembri lõpus toetas Lastefond oma püsiannetajate toel 346 euroga Tanelile spetsiaalse rattakäru soetamist.

Kellel on soov anda oma panus Taneli ja teiste sügava ja raske puudega laste toetamisse, siis on võimalik teha ülekanne Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontodele selgitusega «sügava ja raske puudega lapsed»:

Swedbank IBAN EE682200221015828742

SEB IBAN EE261010220014910011

Danske IBAN EE403300334408530000

Nordea IBAN EE791700017000285384

LHV IBAN EE527700771000610813.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles