Millist värskendust vajab kevadel näonahk?

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock / Apotheka

Külm on juba jätnud väljanägemisele oma pitseri, kevadised ilmamuutused nõuavad oma: nahk kipub ketendama, küüned on haprad ja juuksed lendavad sinna-tänna. Seepärast olgu tervitatud üks tõhus värskenduskuur! 

Talvel on palju vähem päevavalgust ning see tähendab tõsist D-vitamiini puudust, mis toob kaasa väsimuse ning mõjutab ka juuste, naha ja küünte seisundit. Kevadeks on kehas tekkinud ka teiste vitamiinide ja mineraalainete puudus, mis võib põhjustada juuste väljalangemist, küünte habrastumist ja tuhmumist,“ kirjeldab proviisorikutsega Olga Gratšova. „Külmade ilmadega aeglustub ka küünte kasv. Kuiv õhk ja suured temperatuurikõikumised kuivatavad nahka, sest nahk toodab vähem rasu. Võib tekkida isegi nahapõletik.”

Kuna tavapärane vitamiinikuur saab kesta vaid piiratud aja, üks-kaks kuud, tuleks luubi alla võtta oma menüü ja uurida, milliseid „iluvitamiine” mingid toiduained sisaldavad. „Näiteks B-vitamiinid soodustavad juuste ja küünte kasvamist ja tugevnemist ning annavad juustele sära ja elastsust. E-vitamiin toidab juuksesibulat, kaitseb UVkiirguse eest ja niisutab. A-vitamiin on aga antioksüdant, mis aitab küünte hapruse vastu,” loetleb Gratšova vaid mõningaid kasulikke omadusi.

Kes neid vitamiine toidusedelisse plaanib lisada, sel tuleks B-vitamiini saamiseks süüa rohkem veisemaksa, kala ja munakollast. E-vitamiini leiab kõige rohkem nisuidu- ja päevalilleõlis, päevalilleseemnetes ja mandlites ning C-vitamiini kuivatatud paprikas, kibuvitsamarjades ja värskes tšillipipras.

Sisemine komplekshooldus

Vitamiinipreparaatide kaalumise korral tasub kõigepealt arsti või apteekriga nõu pidada. „Kui kasutada välis- ja seespidist komplekshooldust, ilmnevad tulemused kõige kiiremini nahal ja küüntel. Juustega läheb natuke rohkem aega,” märgib Olga Gratšova. Peamiste mõjutajatena nimetab ta A-, E-, C- ja B-vitamiine, foolhapet ning nikotiinhapet (niatsiini). Mineraalainetest on kevadel enim vajalikud raud, magneesium, tsink ja seleen, kroom jt. Näiteks Kelasini tootesarjas on seitse mineraalainet: Mg, Cr, Se, Fe, Zn, Mn ja Cu.

„Profülaktikaks tuleks pigem kompleksvitamiine võtta. Näiteks Beauty+ tabletid on bioloogiliste aktiivainete kompleks, mis sisaldab vitamiine, mineraalaineid ja taimseid koostisosi nahale, küüntele ja juustele ning sobib nii naistele kui ka meestele. Perfectili tablettidel on kolmekordne toime naha, juuste, küünte tervise ja ilu heaks nagu ka Viaderm Complete’i kapslitel.”

Kolme sammuga jume särama

Kui sisemised reservid korraliku vitamiinikuuri ja söögisedeli muutmisega kasutusele võetud, on aeg mõelda välistele vahenditele. Salongis saab hooldusega küll ühekordse vau-efekti, kuid väga tähtis roll on ka kodusel hooldusel.

Olga Gratšova sõnul peaks esmalt nahka puhastama ja koorima. „Kevadel on õige aeg näonahka maskidega toita ja rahustada, näiteks Avène Cleanance’i mask aitab taastada naha kaitsebarjääri ja optimaalset niiskust. Sesderma C-vitamiinil põhinev intensiivne hooldusmask aitab parandada naha hapnikuvahetust, ühtlustada tooni ja lisada toonust.” Tuhmi ja kahkja jume tavapärasemate põhjustena nimetab ta lisaks ebapiisavale hooldusele suitsetamist ja vähesest unest tingitud väsimust, samuti kohvi ja alkoholiga liialdamist.

Nahahooldusprotseduuridest toob Olga Gratšova välja kolm peamist:

1. Naha sügavpuhastus. Poorid tuleks kogunenud rasust ja mustusest puhastada. Selleks pakuvad salongid ultraheli- ja mehaanilist puhastust.

2. Uuendav näokoorimine. Külmad ilmad ja keskküte muudavad naha kuivaks ja mõjuvad ka jumele. Nahapinnale jääb suur hulk surnud rakke. Koorimist tuleb teha selleks, et puhastada ummistunud poorid, parandada nahareljeefi ja -struktuuri, anda nahale terve ja värske välimus. Kuna nahk siiski alles harjub aastaaja muutustega, tuleks parem tasa ja targu tegutseda ning nahka mitte sagedamini kui kord kahe nädala tagant koorida.

3. Aktiivne nahaniisutamine. Kevadel on tähtis naha niiskussisaldus taas tasakaalu saada. Naha panevad särama hüaluroonhappega protseduurid, kollageeni sisaldavad seerumid ja maskid nahaväsimuse vastu.

Kreemid kergemaks

Ilma soojenemisega koos asub nahk taas rohkem rasu tootma ning kätte jõuab aeg rasvasemad võided kergemate vastu vahetada. Selline üleminekuaeg kestab kaks-kolm nädalat.

„Näonahk nõuab kevadel rohkem niisutust. Mõneks ajaks võiks loobuda vananemisvastasest kreemist ning lõpetada talvise paksema tekstuuriga kreemide kasutamine. Valida võiks kergema kreemi, mis sisaldab niisutavaid aineid: keramiide, piimhapet, peptiide jm. Sellised on näiteks BioNike Defence Hydra5 Opthydra niisutav kreem, Eucerin Aquaporin Active’i päevakreem, Sesderma C-vitamiiniga niisutav kreem ja Vichy Aqualia Thermali kreem,” soovitab Gratšova.

Olgugi et õues võib veel külm, ei tohiks päikesekiirte mõju talvekahvatule näonahale alahinnata. Eriti valgustundlik on nahk veel kaks päeva pärast koorimist. Seega tuleks hoida meeles kaitsta päikese kahjuliku mõju eest esmajärgus nahka ja silmi. Päikesekaitsekreemidest sobivad näiteks SPF 50+ faktoriga päikesekaitse geel-kreem näole ning Avène Suni SPF 30 faktoriga tooniv päikesekaitsekreem.

Lisaks tuleks kevadisel ajal värskes õhus liikuda. Nii paraneb naha verevarustus ning nahk saab uue elukorraldusega harjuda. Lisaväärtuseks on reibas meeleolu! 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles