Suitsetamisest loobunud: põhjus istub kahe kõrva vahel

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suitsetamise mahajätmise teema kogus Tarbija24 portaalis sadu kommentaare, milles need, kel see õnnestunud, jagasid sõbralikult oma kogemusi ja nõuandeid.


Enamik kommentaatoreid leiab, et kõigepealt peab suitsetaja sellest pahest loobumise enda jaoks selgeks mõtlema. «Sa teed seda enda jaoks, sest tead, et pärast on parem. Ära otsi õigustusi suitsetamiseks, ära lase teistel ennast mõjutada.»

Mõtle kollastele hammastele

Abiks tuleb mõtlemine kõigile neile negatiivsetele nähtudele, mis suitsetamisega kaasnevad: halb hingeõhk, kollased hambad, jõu kadumine, kortsud, halb uni, eluea vähenemine, risk haigestuda vähki.

«Enesetunne on nüüd sada protsenti parem, elu sai värvid ja lõhnad tagasi,» hõiskas üks loobunu. «Noorena ehk sellele ei mõtle, aga vanaduses kuluvad need 5 lisa-aastat väga ära, kas või selleks, et lapselapsi põlvel hüpitada,» lisas teine.

Kui oled selle otsuse teinud, ei tohi teha enam ühtki sigaretti, soovitavad ühed. Teised leiavad jälle, et loobuda on kergem samm-sammult ja esialgu võiks hoida mõnd sigaretti igaks juhuks varuks.

Mõlemal juhul on vaja meelekindlust. Ja kui üks kord ei õnnestu, tasub uuesti proovida. Paljud on suitsetamist mitu korda maha jätnud, uuesti alustanud ja lõpuks siiski loobuda suutnud.

Vaheta keskkonda

Lihtsam on suitsetamise harjumusest vabaneda keskkonda vahetades, näiteks reisil või komandeeringus, ütlevad paljud. Veel parem, kui seda saab teha koos abikaasa, sõbra või töökaaslasega.

Paljud on kasutanud suitsetamisest loobumisel nikotiiniasendajaid, osa kiidab Allen Carri meetodit, millega saab tutvuda ka tema raamatut lugedes. Mõni on saanud abi nõelravist, mõni e-sigaretist ja mõni loitsudest.

Paljudel juhtudel aitab ka lihtsalt pähklite-seemnete krõbistamine, lutsukommi imemine või vee joomine. Et kaal ülemäära ei tõuseks ja mõtted suitsult kõrvale läheks, võib minna metsa jooksma või spordisaali.

«Õppisin kolme sigareti järel suitsetama 15-20 minutiga. Mittesuitsetamise õppimiseks läks 9 aastat ja võib-olla ei saanud ikka päris selgeks,»nendib üks kommenteerija. Seega tuleks hoiduda üldse suitsetama hakkamisest, sest see on palju lihtsam.

Tühja need kilod!

«Tühja need kilod - aga nahk on ilus ja klaar, hing pole enam rinnus kinni, lõhna- ja maitsetaju on terav, isegi küüned on tugevamad ja juuksed läigivad nagu ei kunagi enne. See on rohkem väärt kui olla paar kilo kergem. Ma ei anna seda tunnet, mis mul praegu on, enam kunagi ära,» kirjutab 42-aastane naine.

«Nagu koniisu väljakannatamatuks läks, läksin jooksma. Vahepeal närisin kuivatatud juustukange, kuivatatud leiba, söögiisu läheb metsikuks 2-3 päevaga, siis pead vaatama, mida suhu paned, et kaal väga kiiresti tõusma ei hakkaks,» kõlab üks õpetustest.

«Siit leitud kommentaarid mõjuvad mõistvate ja toetavatena nagu vanade kolleegide nõuanded. Ehk peaks tõesti suitsudest loobuma, kui see tulevikus teistmoodi mõnusat enesetunnet tõotab? Aitäh!» on kirjas ühes kommentaaris.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles