Doonoritelgid saabuvad Paidesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe doonori veri aitab vähemalt kolme patsienti.
Ühe doonori veri aitab vähemalt kolme patsienti. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse doonoritelkide suvetuur jätkub ja järgmisena saab telke kohata 25.–27. juulil Paides. 

Tänavu suvel on doonoritelke külastanud üle 1500 heategija. Regionaalhaigla verekeskuse arendusjuht ning doonoritelkide ellukutsuja Ülo Lomp avaldas heameelt, et doonoritelkides kogutud 560 liitriga on palju abivajajaid aidatud, lisades, et doonoritelgis on alati mõnus meeleolu, tehakse toredaid loosimisi ning vereloovutajaid ja lapsi lõbustab pelikan Dona.

Lomp juhtis tähelepanu, et johtuvalt haiglate tellimustest, on viimasel ajal eriti suur nõudlus 0 ja A Rh negatiivse vere suhtes, kuid kiirete suvekuude tõttu vajavad kõikide teised veregruppide varud täiendusi.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 20 000 patsiendile aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles