Perearst: mehed ei huvitu enamasti oma tervisest

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees mobiiltelefoniga
Mees mobiiltelefoniga Foto: SCANPIX

Telliskivi perearstikeskuse arst Karmen Palts rääkis perearstide konverentsil, et meeste tervis on halvem seetõttu, et nad ei tule meelsasti arsti juurde ja ei väärtuste piisavalt oma tervist.


«Enamus mehi hindab oma tervise heaks, ehkki tegelik olukord seda ei näita,» ütles perearst.

Meeste puhul tõuseb suremus järsult 20-30 aasta vanuses ja siis pärast 40-ndat eluaastat. Mehed surevad rohkem südameveresoonkonna haigustesse, naised enam kasvajatesse. Meestel juhtub palju vigastusi, samas vigastuste ennetamisega eraldi ei tegeleta. Paltsi sõnul teevad enim muret õnnetusjuhtumid ja enesetapud. Siin on suur mõju ka alkoholil.

Rohkem tuleks Paltsi sõnul tähelepanu pöörata pühholoogilise ja psühhiaatrilise abi kättesaadavusele. Traumasurmade ja liiklusõnnetuste läbi hukkunute arv on õnneks hakanud vähenema.

2005. aastal kaotasime vigastuste tõttu 54 310 eluaastat, neist neli viiendikku andsid mehed. Rahaline kahju oli sellest 1,2 miljardit krooni.

Kasvajatesse suremus tõuseb meestel järsult peale 40-ndat eluaastat. Ennetust tuleks alustada palju varem. Tubakaseaduse karmistamine aitab ehk vähendada kopsuvähki, avaldas ta lootust.

Tööealisi mehi suri kasvajate tõttu mullu 2,66 korda kui naisi. Üks põhjusi peitub selles, et nad hindavad oma tervise liiga heaks. Kindlasti oleks vaja eesnärmevähi sõeluuringut.

«Meeste tervisest räägivad tavaliselt naised naistele,» tõdes Palts. Ta lisas, et meestele oleks vaja leida tegevusi stressi maandamiseks ja panna nad rohkem oma tervisele mõtlema. Kindlasti oleks vaja eesnärmevähi sõeluuringut.

Vaja oleks karmistada alkoholipoliitikat, rahastada tervist edendavaid MTÜsid ja senisest enam esile tõsta oma tervist väärtustavat meest, võttis perearst teema kokku.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles