Viljandimaa tütarlastele terendab tasuta HPV vaktsiin

Aivar Aotäht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tütarlaste vaktsineerimine emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse ehk HPV vastu on muutumas üha olulisemaks kõikjal maailmas.
Tütarlaste vaktsineerimine emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse ehk HPV vastu on muutumas üha olulisemaks kõikjal maailmas. Foto: Mihkel Maripuu

Mõned omavalitsused on otsustanud kinni maksta emakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse (HPV) vastase vaktsiini tegemise 12-aastastele koolitüdrukutele.



Vaktsiinitootja esindajana kõnealuse kaitsesüstimise vajalikkusest omavalitsustele kõnelnud ravimikonsultant Magnus Kõur ütles, et teema on uus kogu Eestis ning esimesena otsustas oma piirkonna tüdrukute vaktsiini eest tasuda Jõgeva linn, kirjutab

Sakala

.

Viljandimaal võtsid tänavu sama asja ette Abja ja Halliste vald.

«Plaanin sel teemal lähiajal suhelda kõigi Viljandimaa omavalitsustega,» lausus Kõur. «Osa neist on lubanud vaktsineerimiseks raha leida järgmisel aastal.»

Kõuri sõnul on praegu saadaval kaks inimese papilloo­miviiruse vastast vaktsiini, millest üks pakub kaitset kahe ja teine, mida tema esindab, nelja tüve vastu.

Halliste ja Abja valla perearsti Anne Ladva andmetel on emakakaelavähki  põhjustava papilloomiviiruse tüve vaktsiin mõeldud eeskätt 12-26-aastastele naistele ning neist vanemad peaksid enne vaktsineerimist konsulteerima arstiga.

«Mida varem vaktsineerida, seda parem,» lausus ta. «Lubatud on juba üheksandast eluaastast, kuid mina soovitaksin alates kaheteistkümnendast.»

Ladva rääkis, et valdavalt sugulisel teel leviva viiruse vastu tuleb teha kolm kaitsesüsti, mille mõju on pikaajaline, aga et vaktsiin on uus, ei saa veel lubada, et see mõjub elu lõpuni.

«Vaktsiin on kallis ja riik seda ei kompenseeri, kuigi teema on päevakorda tõusnud,» lisas ta. «Emakakaelavähk on väga tõsine haigus.»

Abja gümnaasiumi ja Halliste põhikooli meditsiiniõde Ingrid Kõiv kõneles, et Abjas on esimene kaitsesüstimine tehtud ning selle said kaksteist 12-aastast last ehk kõik selle­ealised valla elanikud.

Halliste vallas on esimene süstikuur plaanis järgmisel nädalal. Seal jääb kõrvale mõni tüdruk, kelle vanemad seda ei soovinud. Kõiv nentis, et vajalik on lapsevanema luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles