Magnetretseptorid aitavad verd puhastada

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproovid.
Vereproovid. Foto: Reuters / Scanpix

Lõuna-Korea teadlased leidsid viisi, kuidas eemaldada verest sinna kogunenud raskmetalli pliid: selleks kasutatakse magnetretseptoreid, mis haagivad end metalliioonide külge.



Hiljem saab sellised retseptorid ja nendega koos ka plii verest magnetite abil kokku koguda. Uurimus avaldati ajakirjas Angewandte Chemie, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Plii eemaldamine toimub sarnaselt dialüüsile, mida viiakse läbi neerupuudulikkuse all kannatavate inimeste elus hoidmiseks. Veri pumbatakse läbi spetsiaalse aparaadi, mis eemaldab magnetretseptorid ning nendega koos ka plii-ioonid. Puhastatud veri saadetakse organismi tagasi, kirjutas Reuters.

Gyeongsangi ülikooli teadlased eesotsas Jong Hwa Jungiga suutsid seda meetodit kasutades eraldada patsiendi verest tervelt 96 protsenti sinna kogunenud plii-ioonidest.

Plii on inimese tervist raskelt kahjustav metall. Arenenud riikides kaasneb pliimürgitus reeglina ametitega, kus tuleb kokku puutuda pliid sisaldavate kemikaalidega. Pliimürgitus tekib tavaliselt pikema aja jooksul. Sümptomiteks on aneemia, lihasnõrkus ja ajukahjustused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles