Koolilapsed äritsevad kasutatud mokatubakaga

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mokatubakas.
Mokatubakas. Foto: kaader Reporter.ee videost

Mokatubakas on kooliõpilaste seas üha levinum ning lapsed müüvad seda omavahel isegi kasutatud kujul.

Ostjad sageli ei teagi, et neile müüakse juba tarvitatud mokatubakat, vahendab Reporter.ee.

«Aina rohkem levib võimalus müüa maha enda juba kasutatud mokatubaka padjake veidi odavama raha eest ja keegi teine hakkab seda siis tarbima,» rääkis Lõuna prefektuuri noorsoopolitseinik Maarja Punak.

«Seda korduvtarbitakse, teadmata, kelle suust see on eelnevalt läbi käinud,» kinnitas politseinik. «Meile on laste kaudu jõudnud info, et nad on ostnud ise teadlikult mokatubakat, mis on juba eelnevalt tarbitud, sest selle hind on tunduvalt odavam.»

Sihtasutuse Tartu Ülikooli Kliinik kopsukliiniku kopsuarst Ülle Ani nimetas sellist käitumist uskumatuks. «See on muidugi hästi suur üllatus, et noored niimoodi kasutavad. See on kohe täiesti uskumatu, et seda tehakse,» ütles Ani.

Ta võrdles mokatubaka korduvkasutamist sellega, kui toitlustusasutuses söögiriistad pesemata jäetaks. «Tõepoolest, mis iganes kuivatamisi me teeme selle mokatubakaga, kui asi on ikka ühe inimese suust läbi käinud, on seal alati olemas selle inimese mikroobid,» rõhutas ta.

Punaku sõnul on kasutatud ja kasutamata mokatubakal väga raske vahet teha ja paljud kooliõpilased ei pruugi aru saadagi, et ostavad kasutatud tubakapadjakesi.

Kuigi suurema osa tarbijaskonnast moodustavad põhikooli õpilased, levib see järjest nooremate sekka. «Kõige noorem, keda mina tean, kes tegi äri sellega, et ta müüs neid padjakesi, oli neljanda klassi õpilane,» ütles Punak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles