Uuring: rasketel aegadel vajavad lapsed vanavanemate tuge

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanavanemate tugi on lastele eriti oluline siis, kui peres toimuvad suured muutused
Vanavanemate tugi on lastele eriti oluline siis, kui peres toimuvad suured muutused Foto: SCANPIX
Ehkki vanavanemaid süüdistatakse sageli lastelaste liigses hellitamises, leidsid psühholoogid, et koos nendega veedetud aeg arendab laste sotsiaalseid oskusi ja pakub tuge pereprobleemide korral.

Vanaema ja vanaisaga koos aja veetmine on asjatundjate sõnul eriti oluline üksikvanemaga, kasuperes elavate või lahutatud vanematega laste jaoks, kirjutab Healthday.

«Vanavanemad on kõigis peredes positiivseks jõuks, aga eriti olulist rolli mängivad nad siis, kui peres on tekkinud raskused,» sõnas uuringut juhtinut Shalhevet Attar-Schwartz Jeruusalemma ülikoolist.

«Nad võivad vähendada vanemate lahutuse negatiivset mõju ja toetada lapsi, kes perekonnas toimuvaid muutusi üle elavad,» lisas ta.

Uuringu jaoks intervjueeriti Briti lapsi vanuses 11-16 aastat ning teadlased leidsid, et mida rohkem lapsed oma vanavanematega rääkisid (isegi kui jutuajamine seisnes vaid raha küsimises), seda paremad olid nende suhted eakaaslastega ja seda vähem esines neil psühholoogilisi probleeme, näiteks hüperaktiivsust.

«Üksikvanemaga peredest ja kasuperedest pärit noored said sellest kõige suuremat kasu,» sõnas Attar-Schwartz. «Nende puhul andis vanavanematega seotud olemine tugevama efekti kui peredes, kus on kaks bioloogilist vanemat.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles