Uuring: virisemine tapab kuulaja närvirakke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vingumine tapab kuulaja närvirakke
Vingumine tapab kuulaja närvirakke Foto: SCANPIX

Värske uuring näitab, kuidas inimese aju hipokampus on erakordselt tundlik stressihormoon kortisooli suhtes ning vaid pool tundi stressi viib kortisooli taseme kehas nii kõrgele, et närvirakud hakkavad kiiremini surema.

Pidev pinge muudab hipokampuse pisemaks ja inimene ei suuda enam uut infot piisavalt kiiresti vastu võtta ega uute olukordadega kohaneda, näitasid Stanfordi ülikooli neuroteadlase Robert Sapolsky uurimused ning vahendas Novaator.

Näiteks kontoris on pideva stressi allikaks kolleegide kaeblemine ja virisemine. Koolitaja Trevor Blake´i sõnul ei otsi kaeblejad lahendusi, vaid soovivad taga rääkida neid häirivaid inimesi ja olukordi.

Kui naaberlaua taga istuja pidevalt hädaldab, on võimalik end välja lülitada – kujutleda, et sind ümbritseb paks klaas, mis blokeerib kogu jutu või fantaseerida, et oled oma lemmikkohas, kust keegi sind otsida ei oska.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles