Allikvee: oleme hoidnud haiglas taset rohkem tööd tehes

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ralf Allikvee.
Ralf Allikvee. Foto: Toomas Huik

Ida-Tallinna Keskhaigla (ITK) juht Ralf Allikvee ütles arstide liidu streigiotsust kommenteerides, et seni on haiglas nii töötasu kui ravikvaliteedi taset suudetud hoida tänu sellele, et inimesed on teinud kolm korda rohkem tööd kui mujal Euroopas.

Allikvee hinnangul on arstide otsus mõistetav, ses kõik võimalused normaalselt lahendust leida on ennast ammendanud. «Ega ma ausalt öeldes sellest streigist ka eriti midagi oota,» lisas ta. «Tõsi on see, et riik on vaene ja mingeid suuri hüppeid teha väga raske.»

Allikvee sõnul saab streigi puhul määravaks, kas sellele tuleb laiem toetus juurde ja kui seda ei juhtu, pole sest ka midagi kasu.

Haiglajuhi sõnul on tema jaoks streigist palju suurem probleem see, et kui seni on inimesed saanud rohkem tööd teha ja vastavalt siis ka rohkem teenida, siis nüüd tuleb plaanilist tööd kõvasti pidurdama hakata.

Viis protsenti anti haigekassa hinnakirjas tagasi 2007. aasta taset arvestades, aga  vahepeal on nii palju muutunud ja sellest ei jätku endiste mahtude tegemiseks. See aga tähendab personalile väiksemat sissetulekut ja patsientidele pikemaid järjekordi.

«Minu arust peaks riik laskma praegu neil süsteemidel, mis töötavad, sama efektiivselt edasi toimida,» lausus Allikvee. Kui praegu hakata töömahtu vähendama, siis on hiljem, kui raha tuleb, seda juba raske taastada, sest osa inimesi on vahepeal ära läinud.

Küsimusele, kuidas suudavad meie meedikud töötada kolm korda rohkem kui mujal Euroopas, vastas ta, et meie arstid ja õed ei loe erialakirjandust töö ajal, samas kui mujal on selleks töö ajal aeg ette nähtud. Ka puhkepausid on meil palju väiksemad - mujal on selleks vähemalt pool tundi kaks korda päevas.

Meie võtame tunnis vastu 4-5 haiget, mujal maailmas aga mahub tunni sisse vaid kaks haiget. «Eks vaeses riigis ole mõistetav, et normaalseks elamiseks tuleb rohkem tööd teha,» nentis Allikvee.

ITK haiglal täna personalipuudusel midagi tegemata ei jää ja juhatuse esimees loodab, et ka tulevikus mitte. «Meil on õnneks nii töötegijate kui patsientide usaldus,» nentis ta ja lisas: «Me ei ole siiani ka väga palju oma töös eksinud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles