Jõutrenn on parim seljavalude leevendaja

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõusaalis treenimine aitab leevendada seljavalusid.
Jõusaalis treenimine aitab leevendada seljavalusid. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja
Kanada teadlased leidsid, et alaselja valude käes kannatavad inimesed ei peaks spordi tegemist piirama, vaid vastupidi – parim rohi on seljalihaste tugevdamine jõuharjutustega.

Alberta ülikooli teadlaste väide põhineb 240 kroonilise alaselja valu käes kannatava inimese jälgimisel. Neil, kes tegid sporti neli korda nädalas, esines edaspidi pea kolmandiku võrra vähem seljavalusid, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

«Võiks eeldada, et alaselja valuga inimene peaks treeningust ning eriti raskuste tõstmisest hoiduma, kuid meie uuring näitab selgelt, et see pole nii,» ütles professor Robert Kell Alberta ülikoolist.

Uuringus osalenud jaotati nelja võrdse suurusega rühma, kes treenisid neli, kolm või kaks korda nädalas. Neljandasse rühma kuulujad sporti ei teinud. Katse kestis 16 nädalat. Kõige enam vähenesid seljavalud neli korda treeninutel. Kolm korda nädalas jõusaali külastanutel vähenes valu 18 protsenti ning kahe harjutuskorra puhul 14 protsenti.

Alaselja valud on terviseprobleem, mille käes kannatab Põhja-Ameerikas umbes neli viiendikku inimestest. Probleemi tekkes on peamine süü laialt levinud istuval eluviisil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles