Muulaste tervis pole köögiviljade söömisest hoolimata parem

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljalett turul.
Köögiviljalett turul. Foto: Caro / Scanpix

Kuigi toitumisuuringud näitavad, et muulased söövad eestlastest rohkem köögivilju, ei ole nende tervis siiski parem.

Tervise arengu instituudi vanemteadur Mare Tekkel kinnitas, et mitte-eesti rahvusest isikute seas on tõepoolest rohkem neid, kes söövad värskeid köögivilju vähemalt kuuel päeval nädalas. See pole aga ainuke tervise suhtes oluline näitaja.

Mitte-eestlaste seas on rohkem igapäevasuitsetajaid ja ülekaalulisi naisi. Lisaks kasutavad nad toidu valmistamisel rohkem soola ja vähem on levinud toiduõli kasutamine.

Tekkeli sõnul on needki näitajad vaid väga väike osa teguritest, mis on inimese tervisekäitumise puhul olulised.  

«Tervis on komplitseeritud küsimus ning kindlasti tuleb arvesse võtta inimeste haridustaset, sotsiaalmajanduslikku seisundit, sissetulekut, tervisekäitumist, geneetilist pagasit ja veel palju muid tegureid,» ütles Tekkel.

Ta tõi ühe tähtsa tegurina välja veel haiglaravil viibimise ja selles on nii eestlased kui ka muulased viimasel ajal võrdsel tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles