Perearst: järelevalve võiks rangem olla küll

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruth Kalda kinnitusel peavad perearstid ennast igal aastal täiendama.
Ruth Kalda kinnitusel peavad perearstid ennast igal aastal täiendama. Foto: Lauri Kulpsoo

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse esinaise Ruth Kalda sõnul tuleks patsiendi tervisele kahju tekitanud arst koheselt töölt kõrvaldada.

«Kui perearsti tegevuse läbi tõesti kahju sünnib, siis peaks olema võimalus ta koheselt töölt kõrvaldada, kuni tuleb lõplik otsus, kas ta võib erialast tööd jätkata või mitte,» rääkis Kalda Postimees.ee´le.

Samas ei olnud näiteks kolmapäevases "Pealtnägijas" ilmsiks tulnud juhtum perearst Sergei Šikoviga tema sõnul seotud mitte arsti erialase pädevuse küsimusega, vaid inimese isiklike probleemidega ning sellisel juhul tuleb hoolega kaaluda, kas on vajalik arst töökõlbmatuks tunnistada või on muid lahendusi.

Kalda sõnul toimub seltsi siseselt iga viie aasta tagant vabatahtlikkuse alusel perearstide pädevuse hindamine, milleks tuleb kokku spetsiaalne komisjon.

Tema kinnitusel käivad oma pädevust regulaarselt hindamas ligi 80 protsenti seltsi liikmetest, kokku on seltsis umbes 800 perearsti. Samuti on perearstidele nii sotsiaalministri määruse kui ka perearstide tööjuhendiga pandud kohustus ennast igal aastal täiendada.

Kalda arvates tuleks perearstidele anda rohkem motivatsiooni ennast pidevalt arendada ja täiendada, näiteks võiksid parimad saada preemiat või muid soodustusi.

Arstide usaldusküsimus kerkis päevakorda pärast kolmapäevast «Pealtnägijat», kus oli lugu perearst Sergei Šikovist, kellel on korduvalt tuvastatud narkojoove ning kelle kodust varastati tööarvuti tema patsientide delikaatsete isikuandmetega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles